Árválkodott a hűtőben egy darabka nagyon-nagyon érett sárgadinnye, úgyhogy éppen ideje volt kipróbálni, hogy miként működik pürésítve süteményben. Az ötlet az amerikaiak híres applesauce cake típusú sütijeiről ugrott be, muszáj volt tesztelni, hú, nagyon finom lett!
A süti nem mentes, viszont nagyon könnyen gluténmentessé tehető, ha a liszteket őrölt, gm zabbal és/vagy rizsliszttel/egyéb finomra őrölt olajos maggal helyettesítitek. Ha szeretitek a lm túrót, ez a mentesség sem probléma, a minimálisan szükséges édesítés pedig szintén könnyen kivitelezhető bármilyen, általatok preferált édesítővel.
Hozzávalók (egy kb. 24 cm átmérőjű kapcsos formához):
25 +15 dkg sárgadinnye (puha, szinte túlérett gyümölcsből, tisztítva mérve)
3 nagy tojás
fél dl olaj
6 dkg nádcukor (nem készítem édesre a sütiket, kóstoljátok meg a tésztát sütés előtt, szuper édes dinnyével bőven elég szerintem ennyi édesítés)
1 vaníliarúd kikapargatott magjai
1 csipet só
25 dkg túró
5 dkg graham liszt
5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
1 púpozott teáskanál sütőpor
8 dkg zabpehely
vaj a forma kikenéséhez
A megtisztított 25 dkg-nyi sárgadinnyét pürésítjük, a többit felkockázzuk. A tojásokat kikeverjük az olajjal, a cukorral, a vaníliamagokkal, a sóval és az áttört túróval. Végül hozzáforgatjuk a sárgadinnyepürét is.
A kétféle lisztet összekeverjük a sütőporral, majd a nedves hozzávalókhoz szitáljuk. Beleszórjuk a zabpelyhet, elkeverjük. A masszát vékonyan kivajazott kapcsos formába öntjük (bármilyen formában szépen sül), és a tetejét kirakosgatjuk a kockázott dinnyével. 170 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük (kb. 30-35 perc), a formában hagyjuk langyosra hűlni.
Vaníliafagyival sem lehet rossz, de önmagában is puha és nagyon szaftos a gyümölcspürétől.