Karácsonyi levesek kis csavarral

December 9.

2017. december 09. - Csigó Zita

9.png

Ezt a "receptet" igazából fel sem szerettem volna tenni, de felbukkant a tegnapi karácsonyfadíszes postomban, és érkezett róla kérdés. :) Tehát egy ötlet jön, amivel többféle karácsonyi klasszikust még egy kicsit extrábbá tudtok tenni. Az ötlet nagyon egyszerű, kerüljön tészta, pirított kenyérkocka és egyebek helyett házi készítésű, haltöltelékes ravioli a levesbe. 

Hogy milyen leveseket dobhattok fel vele?

  • Klasszikus halászlé
  • Bármilyen tejszínes vagy nem tejszínes :) halkrémleves
  • Zeller- vagy karfiolkrémleves
  • Sültpaprika-krémleves

... és a sor természetesen még folytatható.

2017_12_01_004197.jpg

Mennyiségek: 10 dkg liszt + 1 tojás + fél kávéskanál só az alaprecept, 4 főre ennek a duplája bőségesen elegendő, 12 ravioli lesz belőle. 

A hozzávalókból kemény, sima felületű tésztát gyúrunk, majd folpakba csomagolva fél órára hűtőbe tesszük. Ezt követően átgyúrjuk, és átengedjük  tésztanyújtó gép valamennyi fokozatán (a legvékonyabbat esetleg kihagyhatjuk). Lisztezett felületen, nagyobb méretű pogácsaszaggatóval 24 korongot szaggatunk ki belőle.

Ehhez a mennyiséghez kb. 20 dkg halfilére van szükség, melyet egy kevés olívaolajon megpárolunk, és fűszerezünk ízlésünk, a hal fajtája, valamint az alapleves ízéhez igazodva. Tengeri halakhoz, tejszínes levesekhez finom a són kívül némi fehérbors, kezeletlen citrom- vagy lime-héj, magyarosabb ételekhez fűszerpaprika, keleties vonalhoz curry fűszerkeverék. Zöld fűszerek, aprított újhagyma és fokhagyma is kerülhet bele.  Miután kissé kihűlt a párolt hal, késes aprítóban krémesre törjük. 

A töltelékből a tésztakorongok felének a közepére helyezünk 1-1 kis halmot, körben a széleket beecseteljük kevés vízzel, és befedjük egy üres tésztakoronggal. A levegőt jól kiszorítva körben összenyomkodjuk, majd lobogó, enyhén sós vízben kifőzzük  raviolikat. Lecsepegtetjük, és azonnal tálaljuk a levesben.

FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!