Fűszeres pöfeteg keksz

December 10. / laktózmentes recept

2017. december 10. - Csigó Zita

Sok-sok fűszer, ez a titka ezeknek az egyszerű kis kekszeknek. A chili, a gyömbér, a vanília és az ici-pici csipet bors egyszerre varázsolja téliessé és különlegessé az ízeket, szerintem az ünnepi sütis dobozban a helyük! Amikor először kóstoltam ilyesmi sütit, egyáltalán nem ízlett: túl száraz és kemény volt, ráadásul semleges ízű és kívül nagyon cukros. Ezzel a tésztával most nagyon elégedett vagyok, és az ízekkel is természetesen!

10.png

2017_12_10_004452.jpg

Hozzávalók (12 darabhoz):

12 dkg cukor

2 tojás

1 vaníliarúd kikapargatott magjai

2 cm friss gyömbér megtisztítva, lereszelve

0,3 dl olaj

12 dkg liszt

6 dkg sötét kakaópor

1 csapott teáskanál sütőpor

1 csipet só

2 nagy csipet tört chili

1 pici csipet őrölt fekete bors

porcukor a forgatáshoz

A cukrot kikeverjük a tojásokkal, a vaníliával, a gyömbérrel és az olajjal. A lisztben elkeverjük a kakaóport, a sütőport, a sót, a chilit és a borsot. Összedolgozzuk a tojásos keverékkel, majd a tésztát letakarva hűtőbe tesszük egy éjszakára. (Ha bizonytalanok vagytok az erős fűszerek mennyiségében vagy nem szeretnétek túl csípős sütit, adjátok fokozatosan a tésztához, és csipetnyi adagokban kóstolgassátok!)

Másnap kis golyókat formázunk a masszából, kissé ellapítjuk mindet, és porcukorba forgatjuk. (Én nem szeretem túl vastagon, aki igen, az jól nyomkodja bele. :) ) A korongokat sütőpapírral leterített sütőlemezre sorakoztatjuk úgy, hogy bőven hagyunk köztük távolságot, sütés közben terülni fognak. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 12-13 perc alatt készre sütjük. 

2017_12_10_004459.jpg

2017_12_10_004451.jpg

FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!