Pasztellbarokk

Készíts DIY fotóhátteret!

Gyors, látványos és jól variálható

2018. március 18. - Csigó Zita

Az ötlet nem tőlem származik, The Bite Shot videóját láttam a napokban. Általában megnézem a hasonlókat, tök jó, aztán el is felejtem, erre a DIY technikára azonban nagyon rákattantam. 

A munkámból következik, hogy rengeteg különböző alapot/hátteret használok, sőt sokszor egy-egy konkrét projekthez festek újat. Sosem a színnel van gond, gyönyörű árnyalatokban lehet kapni könnyen kezelhető hobbifestékeket (a legtöbbet keverni szoktam), hanem a textúrával. Csak valódi textúrával rendelkező alapokat használok, nyomtatott háttereket sosem, művinek érzem. Tudom, hogy sokatok nagyon szereti, nem vitaindítónak szánom, én nem érzem a valódi hatást a saját fotóimon, leginkább a mélységek és az árnyékoltság miatt. Valódi textúrákból pedig ekkora mennyiséget nehéz beszerezni, átfesteni pedig projektenként nem szeretek olyan darabokat, amelyeket még többször tervezek használni a fotóimon.

Szóval pénteken elugrottunk a legközelebbi bevásárlóközpontba, vettünk gyorsan 1 kg modellgipszet és egy spaklit, aztán neki is álltam a háttereknek.

Az alap bútorlap volt. Ezeket a méretre vágott "selejteket" fillérekért lehet megvásárolni barkácsüzletekben. Ha keskenyebbek/kisebbek a szükségesnél, nyugodtan vegyetek több egyforma vastagságút, fotón egymás mellé téve jól néznek ki általában a rések, ha pedig mégsem illenek a kompozícióba, könnyen kiretusálhatók. A fotókon látható két lap darabja 100 Ft volt. Mindkét oldalát lefestettem, a textúra okozta egyenetlenségeket egyszerűen alá szoktam támasztani összehajtogatott papírral, így két teljes értékű hátterem lett a két bútorlapból.

Alapanyagok, eszközök:

bútorlap vagy más vastagabb, kezelhető felület

modellgipsz

spatula, spakli, keverőtál

fehér és színes festék, henger vagy ecset (nagyon szeretem a Pentart Dekor Paint Soft festékeket)

desktop112.jpg

A művelet nagyon egyszerű. A csomagoláson található utasítás alapján összeállítottam a modellgipszet (1 rész vízbe kell 2 rész gipszet keverni). Két különböző textúrát készítettem, jöjjenek a személyes tapasztalatok:

  • A két bútorlapot egymás mellé téve összefüggő felületként alkalmaztam. Mérete 90*60 cm, 1 kg gipsz bőven elegendő volt a két oldal kialakítására.
  • Az élénkebb kékes háttér esetén az utasításhoz képest kissé sűrűbb gipszet kevertem ki, illetve a spatulával szándékosan nem oszlattam el annyira, hogy csomómentes legyen. Fröcskölt hatású, göröngyös hátteret szerettem volna, ezért a spakli segítségével a csomókkal együtt vittem fel a gipszet. Arra figyeljetek, hogy túlságosan magas göröngyöket ne alakítsatok ki, egyrészt a rápakolt tárgyak billeghetnek rajtuk, másrészt a bútorlap másik oldalát nem fogjátok tudni lefesteni (nagyon fog billegni a lap, amikor azt az oldalt szeretnétek használni). 
  • A szürkés háttérnél függőleges rovátkák kialakítása volt a cél, ezért a spatulával csomómentesre kevert anyagot egyenletesen vittem fel, majd a spakli élével oldal irányból "belevéstem" a textúrát.
  • Viszonylag gyorsan köt az anyag, ezért túl hosszú pepecselésre nincs idő, megoldás lehet a részletekben bekeverés.
  • Ha két egymás mellé tett lap közé kerül az anyagból, száradás után könnyen le lehet tördelni.
  • Teljes kötés és száradás után először fehérrel, majd pedig a kívánt színnel lefestettem a felületeket. (A fehér el is maradhat, én azért használom, hogy nyugodtan kophasson a szín, és ebben a két esetben a fedőszín alá fehéret képzeltem.)

desktop113.jpg

desktop114.jpg

Lefotóztam a végeredményt is, egyelőre még nem étellel, hanem Pastel Ceramics kerámiákkal, illetve, ha már festettem, gyorsan lekentem pár fakanalat is. Ezek felületét sem kezeltem, csak kelléknek használom, és akkor szeretem a legjobban, ha már szépen kopnak. :)

Mindkét felület nagyon tetszik. Különlegessége révén egyedibb a kék, viszont a szürke textúrája az, amit még sok színben el fogok készíteni, hiszen tökéletesen hozza azt a fa hatást, amit a legtöbbet használok. 

2018_03_18_006862.jpg

2018_03_18_006864.jpg

 2018_03_18_006865.jpg

Ételfotózni a világ egyik legjobb dolga, nekem elhihetitek!

Fotózz otthon kurzusokért katt ide!

Egyéni workshopért pedig ide.

süti beállítások módosítása