Croissant kenyérpuding

Brunch-ból sosem elég!

2018. július 03. - Csigó Zita

Az a helyzet, hogy nálunk nem megszáradnak a croissant-ok, aztán készül belőlük valami, mert maradékot nem dobálunk ki, hanem igazából azért veszem őket, hogy megszáradjanak. Persze szeretem frissen is egy jó kávé mellé, ezért 1-1 pluszt szoktam még betenni a kosaramba, de a többi könyörtelenül szikkadásra van ítélve. 

Édes és sós ételeket egyaránt szoktam készíteni belőlük, például ez a töltött croissant gyakori vendég nálunk, de édesen is szeretem tipikus kenyérpudingként sok vaníliával, krémsajttal, bogyós gyümölccsel. 

2018_07_02_009433.jpg

desktop174.jpg

2018_07_02_009405.jpg

2018_07_02_009409.jpg

Hozzávalók (egy közepes méretű sütőtálhoz):

5 db szikkadt croissant

5-10 kocka étcsoki

4 tojás

15 dkg mascarpone

1 vaníliarúd kikapargatott magjai

4 evőkanál cukor

2 dl tej

porcukor, áfonya és ribizli a tálaláshoz

A croissant-okat kettévágjuk, a csoki méretétől függően fél-1 kockát nyomunk mindegyik vágott részébe. A tojásokat habosra keverjük a mascarponéval, a vaníliamagokkal, a cukorral és a tejjel. 

A tejes keverékből egy keveset a sütőtál aljába öntünk, erre ültetjük a félbevágott péksütiket. Meglocsoljuk a többivel úgy, hogy a croissant-ok tetejére is jusson. 180 fokra előmelegített sütőben 10 percet sütjük alufólia nélkül, majd letakarjuk, és további 20-25 perc alatt készre sütjük.

Melegen vagy langyosan, porcukorral meghintve, áfonyával és ribizlivel megszórva tálaljuk. 

2018_07_02_009437.jpg

desktop175.jpg