Töltött paradicsom rozmaringos focacciával

Ne spórolj az alapanyagon!

2018. augusztus 02. - Csigó Zita

Ezeket a csodaszép paradicsomokat Olaszországban vettem a nyaralásunk utolsó napján sok-sok tészta, olívaolaj, sajt társaságában. Egy olyan könnyű ebédet/vacsorát mutatok belőlük, amiben semmi, de semmi extra, "csavar" és miegymás nincs, egyszerűen a jó minőségű alapanyagok teszik különlegesen finommá. 

2018_08_01_010050.jpg

2018_08_02_010062.jpg

2018_07_25_009935.jpg

2018_07_25_009931.jpg

desktop180.jpg

2018_08_02_010057.jpg

desktop181.jpg

Hozzávalók:

A focacciához (4 nagy szelethez):

50 dkg kenyérliszt

1 tasak instant élesztő

1 teáskanál só

1 nagyobb ág rozmaring

3 dl langyos víz

olívaolaj, fokhagymás olívaolaj

A lisztben elkeverjük az élesztőt, a sót és a rozmaring finomra aprított leveleit. Apránként hozzácsorgatjuk a vizet és fél dl olívaolajat. Pizzatészta keménységű tésztát kell kapnunk. (Ilyenkor még szoktam hozzáadni 1-2-3 evőkanál olívaolajat, hogy kissé lágyabb tésztám legyen, szerintem így sül majd a legfinomabbra.) Megdagasztjuk, letakarjuk, és meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.

A megkelt tésztát átgyúrjuk, és egy kiolajozott vagy sütőpapírral bélelt sütőlemezen téglalap alakúra húzkodjuk. Ne legyen túl vékony! Hagyjuk még negyedórát kelni, majd ujjainkkal lyukakat formázunk a tésztába. Meglocsoljuk egy kevés fokhagymás olívaolajjal, illetve "bőven" ízesítetlen olívaolajjal, és 230 fokra előmelegített sütőben kb. 12 perc alatt készre sütjük.

A töltött paradicsomokhoz (4 óriás paradicsomhoz):

4 nagy, érett, húsos paradicsom

15 dkg fekete olajbogyó

10 dkg mozzarella sajt

2 gerezd fokhagyma

2 szál újhagyma fehér része

1 ág oregánó

grana padano/parmezán sajt, kenyérmorzsa, olívaolaj

A paradicsomokat megmossuk, kalapjukat levágjuk. Magos részüket eltávolítjuk, és kissé elvékonyítjuk a húsos részt is. A kiszedett paradicsomhúst apróra vágjuk, keverőtálba tesszük a felaprított olajbogyóval, mozzarellával, fokhagymával, újhagymával és az oregánó lecsipkedett leveleivel. Megsózzuk, reszelünk hozzá jóóó sok sajtot, majd az egészet összeforgatjuk néhány evőkanál morzsával (ne legyen túl száraz a keverék!) és egy kevés olívaolajjal. 

A tölteléket a paradicsomokba kanalazzuk. Kiolajozott tepsibe sorakoztatjuk mindet a kalapokkal együtt, és már mehetnek is a 180 fokra előmelegített sütőbe 20 percre. 

2018_08_02_010063.jpg

2018_07_25_009933.jpg

desktop183.jpg

desktop182.jpg

A stylinghoz Pastel Handmade Ceramics kerámiákat használtam. :)