Aszalt paradicsomos-kelbimbós tészta

laktózmentes recept

2018. szeptember 13. - Csigó Zita

A tegnapi ebédünk amolyan "évszakváltósra" sikerült, pontosabban ilyenre is terveztem. Az aszalt paradicsom a napsütötte nyarat idézi, de a laktatóbb, baconös-kolbászos alap a kelbimbókkal már átvezet az őszbe. Olaszországból hozott tésztából készítettem, és nyárbúcsúztatónak még ebbe a posztba is került egy utolsó képválogatás. 

2018_09_12_010953.jpg

2018_09_12_010957.jpg

desktop188.jpg

2018_07_25_009961.jpg

2018_09_12_010960.jpg

Hozzávalók (2 nagy vagy 4 kisebb, köretnyi adaghoz):

20 dkg orechiette (vagy más rövidebb fajtájú) tészta

15 dkg kelbimbó

1 teáskanál olívaolaj (vagy ugyanennyi az aszalt paradicsom fűszeres olajából)

5 dkg kockázott bacon

10 dkg kolbász

4 szál újhagyma fehér része

1 nagyobb gerezd fokhagyma

1 nagy vagy 2 közepes kápiapaprika

5 dkg aszalt paradicsom

10 dkg magozott, fekete olajbogyó

őrölt fekete bors

aprított petrezselyemzöld a tálaláshoz

A tésztát lobogó, enyhén sós vízben kifőzzük, leszűrjük, és félretesszük. A kelbimbókat megtisztítjuk, a kisebb fejeket egészben hagyjuk, a nagyobbakat megfelezzük. Enyhén sós vízben roppanósan puhára főzzük, majd leszűrjük.

Egy serpenyőben, a felhevített olajon sütni kezdjük a bacont, valamint a késes aprítóban összetört kolbászt. Amikor már sül ki a zsírjuk, mehet hozzá az újhagyma felkarikázott fehér része és a megpucolt, lereszelt fokhagyma. Ezt követi a karikára vágott kápia. Közepes lángon addig sütjük, amíg a kápia megpuhul, közben hozzáadjuk a leszűrt kelbimbókat is. 

Végül jöhet bele a felcsíkozott aszalt paradicsom és az olajbogyók, majd az egészet összeforgatjuk a főtt tésztával. További sót feleslegesnek éreztem, de kicsi borssal még fűszereztem a végén. Finomra aprított petrezselyemzölddel meghintve tálaljuk.

A stylinghoz Apacuka Ceramics kerámiákat használtam. 

2018_07_25_009923.jpg

desktop189.jpg

2018_07_25_009969.jpg

desktop190.jpg