Sushi saláta norival, zöldségekkel, gyömbérrel

gluténmentes, laktózmentes recept

2018. október 02. - Csigó Zita

Sushi saláta receptet írtam a Csomagolj ebédet!-be is. Az egyik kedvencem a könyvből, ahhoz a recepthez az öntet külön kis csomagba került, hogy napközben frissen tudjátok magatoknak összekeverni. Az alábbi ebéd/vacsora viszont wokban összesütős, melegen tálalt, azonnali fogyasztásra szánt. És NE spóroljátok ki belőle a savanyított gyömbért, az a lelke!

2018_10_02_011537.jpg

2018_10_02_011535.jpg

desktop195.jpg

2018_10_02_011532.jpg

Hozzávalók (2 nagyobb adaghoz):

20 dkg sushi rizs/kerek szemű rizs

1 evőkanál mogyoró- vagy szezámolaj

3 cm friss, pucolt gyömbér

3 szál újhagyma

2 gerezd fokhagyma

1 piros kaliforniai paprika

1 sárga kaliforniai paprika

fél-3/4 dl sötét szójaszósz

4 norilap

kb. 2 evőkanál savanyított gyömbér és korianderzöld a tálaláshoz

A rizst felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, majd folyamatos vízpótlás mellett puhára, ragacsosra főzzük. Lefedve félrehúzzuk a tűzről.

Wokban vagy vastag aljú serpenyőben felhevítjük az olajat. Rádobjuk a finomra aprított gyömbért, majd addig sütjük-pároljuk, hogy kiadja az illatát. Közben jöhet rá az újhagyma felkarikázott fehér része és a felaprított fokhagyma. Amikor már az összes illatozik, mehet hozzá a csíkokra vágott paprika. Közepes lángon, rázogatva roppanósra sütjük. Ekkor hozzáadjuk a rizst és a szójaszószt, majd együtt még pár percet a tűzön hagyjuk. Végül beleforgatjuk a széttépkedett norit.

Savanyított gyömbérrel és friss korianderrel tálaljuk, illetve szórunk még rá az újhagyma felaprított zöldjéből.

Előző nap elkészített/maradék rizsből is szuper jó lesz. Ilyenkor a rizzsel együtt pluszban pici vizet (vagy akár zöldségalaplevet) adok a wok tartalmához, és együtt sütöm tovább.

desktop196.jpg

2018_10_02_011545.jpg

2018_10_02_011547.jpg
2018_10_02_011549.jpg

A stylinghoz Pastel Handmade Ceramics kerámiákat használtam.