Birsalmás-hagymás sült kolbász zsályával

gluténmentes, laktózmentes recept*

2018. október 14. - Csigó Zita

A zsályára valahogy mindig ősszel kattanok rá. Nem hiszem, hogy véletlen, a sütőtökkel iszonyú jó párost alkot, illetve az őszi gyümölcsökkel is szeretik egymást. Karakteres, laktató fogás jön, gyakran készítem, ha itthon már nyúznak a hús miatt. 


2018_10_14_011877.jpg

desktop199.jpg

2018_10_14_011885.jpg

Hozzávalók (4 nagy adaghoz):

80 dkg burgonya (sütnivaló, héjuk ízlés szerint maradhat)

3-4 db birsalma

4 kis fej vörös- vagy salottahagyma

4 kis fej lila hagyma

3 csokor újhagyma

8 kis sütni való kolbász

kb. 16 zsenge zsályalevél

só, őrölt fekete vagy színes bors

cider

A burgonya héját alaposan lesikáljuk, majd cikkekre vágjuk. A birsalmát, a vöröshagymát és a lila hagymát meghámozzuk, szintén felcikkezzük. Az újhagymák fehér részét megtisztítjuk, egészben hagyjuk (a zöldjéből tehetünk félre a tálaláshoz). A kolbászokat beirdaljuk.

4 sütésálló tál alját kibéleljük krumplicikkekkel. Erre kerül a birs, a hagymák és a kolbászok. Rápakoljuk a zsályaleveleket (jusson egységesen minden részre az íze miatt), sózzuk, borsozzuk, és öntünk alájuk egy kevés cidert. Tetejüket lefedjük alufóliával, és már mehetnek is a sütőbe 190 fokra. Kb. 1 óra alatt sülnek készre (a krumplinak kell teljesen megpuhulnia), közben az elpárolgott cidert pótoljuk, de mindig csak egy kevéssel. Újhagymazölddel díszíthetjük.


2018_10_14_011884.jpg

2018_10_14_011878.jpg
2018_10_14_011886.jpg

 *A kolbász összetevőit érzékenység esetén alaposan érdemes elolvasni!