Marokkói csirke tagine

A Gastropost fűszerdobozából főztem

2018. november 06. - Csigó Zita

Végy egy dobozkát, töltsd meg finom, tematikus fűszerekkel, írj hozzá szuper recepteket, majd juttasd el mindezt időről időre a vásárlóidhoz. Ezt az izgalmas célkitűzést fogalmazta meg a a Gastropost, első két dobozukat (Jamaica, Marokkó) már ti is megrendelhetitek. Amiért nagyon megkedveltem a koncepciót, az a fűszerek varázsa. Ha beleolvastok a receptjeimbe, látjátok, hogy nagyon szeretek fűszerezni, menjen csak az almás palacsintába kínai ötfűszer, az unalomig beletekert bors helyett kerüljön a fasírt masszájához za'atar, korma curry pedig legyen mindig itthon. A dobozok ezt azt élményt nyújtják, illatos, adalékanyagmentes kis fűszercsomagokat kínálnak, amelyek egy adott ország vagy régió jellegzetes ízeivel ismertetik meg a vásárlót. Sőt recepteket (és hozzájuk bevásárlólistát) is kapunk rögtön, hogy autentikus formában próbálhassuk ki a fűszereket. Ízutazzatok! :)

Minden további részletet megtaláltok a Gastropost honlapján, ha pedig megrendeléskor használjátok a zita1000 kódot, 1000 Ft kedvezményben részesültök.

2018_11_05_012298.jpg

Először a marokkói dobozt próbáltam ki, tagine-t készítettem a mellékelt receptes füzet leírása alapján. A doboz a következő fűszereket tartalmazza: Ras El Hanout, Zaalouk, Harira, Chermoula.

Ha van tagine agyagedényetek, most mindenképpen vessétek be, de ha nincs, akkor is bátran nekiállhattok a főzésnek, egy nagy, mélyebb kialakítású serpenyőben is tökéletes lesz a végeredmény. 

2018_11_05_012303.jpg

2018_11_04_012089.jpg

Hozzávalók (4 személyre):

70 dkg csirkemell

1 nagy fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

2 nagy sárgarépa

1 konzerv csicseriborsó

2-3 evőkanál olívaolaj

8-10 dkg aszalt füge (szezonban mixelném frissel)

4 teáskanál Ras El Hanout fűszer 

1 teáskanál só

4 dl csirke alaplé vagy víz

fél csokor koriander

 

A csirkemelleket nagyobb, vékonyabb szeletekre vágjuk, a megtisztított vöröshagymát felkarikázzuk, a fokhagymagerezdeket összeroppantjuk. A sárgarépákat megpucoljuk, nagyobb darabokra vágjuk, a csicserit leszűrjük.

A serpenyőben felhevítjük az olajat, majd közepes lángon puhára sütjük a hagymakarikákat. Jöhet rá a fokhagyma, a fűszerkeverék és a só, kevergetve összesütjük, hogy a fűszer aromái jól kioldódjanak. Beletesszük a csirkedarabokat, felöntjük az alaplével, és lassú tűzön 20 percig pároljuk a húst.

Ezután hozzáadjuk a répákat és a csicserit, majd még 10 perc párolás következik. Végül jönnek az aszalt fügék (felezve vagy egészben hagyva), és újabb kb. 15 perc alatt készre főzzük az ételt. Amikor elkészült, lehúzzuk a tűzről, és megszórjuk finomra aprított korianderrel.

Tálalhattok mellé kuszkuszt sóval, kevés citromlével, gránátalmamagokkal és korianderrel ízesítve. 

desktop203.jpg

2018_11_05_012290.jpg

desktop204.jpg

A styling kerámiái: Pastel Handmade Ceramics, Apacuka Ceramics és Lantos Judit Kerámia.