Citrusos-sült kelbimbós kuszkuszsaláta

Chez Sennerei vadvirágos sajttal

2018. december 15. - Csigó Zita

Az előző posztomban már írtam a Chez Sennerei sajtokról, és sütöttem is a Bajor Gazda sajt főszereplésével egy télies gombás, fekete-erdei sonkás, spenótos galette-et, katt a hivatkozásra, ha még nem láttátok. A második receptem az aromás vadvirágos sajtra épült, "ő" a legszebb sajt, amivel idáig találkoztam. :) Éppen ezért nem szerettem volna elrejteni az ételben, látsszon csak teljes valójában. 

Langyos kuszkuszsalátát készítettem sült kelbimbóval, ami ebben a formában a legkedvencebb zöldségem az őszi-téli időszakban. A citrusok frissé, a sajt különlegessé teszi, húsos fogások mellett a helye az ünnepi asztalon. (A köretet amúgy is hajlamosak vagyunk elhanyagolni. Megsül a villantós hús és a 10-féle desszert, aztán az utolsó percben dobunk fel főni egy expressz rizst... Idén ne így legyen!) 

A fotókon felbukkan még egy Chez Sennerei termék, a gránátalmás mustár. Tökéletes a sajttal, illetve ha húsos főétellel tálaljátok a salátát, szuperül kiegészíti a köretben helyet kapó gránátalmát. És hogy ne csak húsokat írjak: füstölt, wokban sült tofuval ugyanúgy el tudom képzelni a köretet és a mustárt. 

2018_12_15_012943.jpg

2018_12_15_012935.jpg

desktop4_2.jpg

2018_12_15_012942.jpg

Hozzávalók (4 személyre):

30 dkg kelbimbó

20 dkg kuszkusz

2 evőkanál olívaolaj

fél-1 lime kifacsart leve

1 kis fej lila hagyma

1 grapefruit

2 narancs

fél-1 gránátalma magjai

10-15 dkg Chez Sennerei vadvirágos sajt

A kelbimbókat megtisztítjuk: talpukat és külső leveleiket eltávolítjuk. A nagy szemeket elfelezhetjük, én a kisebbeket egyben szoktam hagyni. Kiterítjük egy sütőpapírral bélelt sütőlemezen, megsózzuk, majd 190 fokos sütőben ropogósra sütjük. (Mostanában nem spriccelem meg olívaolajjal, ha öntetes salátába kerül, viszont a sütési idő első 2/3-át alufólia alatt töltik a szemek.)

A kuszkuszt kétszeres mennyiségű, enyhén sós, forrásban lévő vízzel felöntjük, lefedjük, és negyedórát állni hagyjuk. Amikor langyosra hűlt, összekeverjük a sült kelbimbókkal, a lime kifacsart levével, a kis kockákra vágott lila hagymával, a cikkezett grapefruittal és naranccsal, valamint a gránátalma magjaival. Apróra kockázott sajttal megszórva tálaljuk. És a mustárt se feledjétek!

2018_12_15_012944.jpg

2018_12_15_012947.jpg

A poszt kézműves kerámiái Apacuka Ceramics darabok.