Csirkenuggets édesburgonyarösztivel / Panasonic MK-F800 konyhai robotgéppel készítve

Precíz, gyors, dizájnos - a ti konyhapultotokon is ott a helye

2018. december 19. - Csigó Zita

Épül az új házunk benne az új stúdióval, így a konyha berendezése ismét aktuálissá vált. Nem először költöztetem a munkám és az életem, pontosan tudom, hogy milyen a jó és funkcionális konyha, ami napi 10 óra fotózásra főzés után még mindig állja a sarat, és kész arra, hogy magunknak is összedobjak egy gyors vacsorát. Amire mindenképpen szükségem van, az a nagy felület. Egyszerre 3-4 dolgot szoktam sütni-főzni, kell a hely keverőtálakat felsorakoztatni, épp hűlő sütiket tepsivel együtt lepakolni, jegyzeteket kikészíteni (sokszor laptopot is), gépeket üzemeltetni. Éppen ezért nálam csak olyan gép kerülhet fel a pultra, ami nagyon sok mindent (értsd: tényleg nagyon sok mindent) tud, egyszerűen cserélgethetők az alkatrészei, illetve mindemellett kifejezetten erős. És persze legyen szép, mert bár fő a praktikum, de egy amerikai konyhás házban nem mindegy, hogyan néz ki az élettér egyik központi eleme, azaz a mindig használatban lévő konyha. 

A fenti gép alapos tesztelésre került, több mint egy hét magazinos és egyéb fotózásait együtt csináltuk végig, és óriási kedvenc lett. Mondjuk úgy, hogy az új konyhámban már megvan a pulton a helye. :)

 2018_12_19_013053_1.jpg

Arra gondoltam, hogy pár recept segítségével mutatom be nektek a gépet, minden egyes elemhez használtam valamelyik funkcióját. Teszem hozzá, ezek még mindig csak töredékei a teljes repertoárnak, ha minddel készítenék valamit, abból akár egy szakácskönyv is összeállhatna. Jöjjenek az alapok!

2018_12_19_013052.jpg

Külső

Fekete-ezüst kombináció, mondanom sem kell, a fehér-szürke konyhámban tökéletesen fog mutatni. A tapadókorongos rögzítés külön szuper. Nekem egyébként nagyon tetszik a szögletessége, bár tudom, nem ez lesz senkinek sem a legelső szempont az új konyhai segítség kiválasztásakor. A géphez rengeteg alkatrész tartozik, ezek csinos, praktikus dobozba kerültek, könnyen elrejthetitek a konyhapolcon vagy a kamrában. Az alapvető funkciók beállítása kéken világító érintőgombokkal és tárcsával történik. 

2018_12_19_013056_1.jpg

2018_12_19_013057_1.jpg

Funkciók

A főzős videóimban jól mutat, ahogy szeletelem a hagymát vagy aprítom késsel a diót, a valóságban viszont amelyik folyamatot csak lehet, azt gépekre bízom. 1000 Wattos teljesítményével tényleg hatalmas segítség, a perceket igénybe vevő aprítások, szeletelések, facsarások pár másodpercre rövidülnek. Nézzük, miben teszi egyszerűvé és komfortossá a konyhai műveleteket!

Az 5 előre beprogramozott funkció közül az érintőüveges programválasztón választhatjuk ki azt, amelyikre éppen szükségünk van.

  • Darálhatunk húst, ezt a funkciót például nagyon szeretem, gyakran használom.
  • Apríthatunk zöldséget, higgyétek el, egy határidős munka kellős közepén nagyon jól jön az a pár másodperces finomra vágott hagyma!
  • Turmixolhatunk fagyasztott élelmiszereket és jeget (oké, a jégkásák ideje még messze van, de egy fagyasztott banános smoothie szezontól független).
  • Készíthetünk krémeket, pástétomokat (nálam rengeteg ilyen étel készül, az egyik leggyakrabban használt funkció lesz).
  • Valamint egy fontos, de sokszor elhanyagolt funkciót is igénybe vehetünk, ez a salátacentrifuga. 

Szintén itt választhatunk két manuális program közül, az egyik a folyamatos, a másik pedig a szakaszos (ameddig nyomva tartod) működtetést, mixelést tesz lehetővé.

Ezen túl 13 tartozék vár ránk 33 funkcióval: különböző pengék (a julienne-penge például nagyon hasznos, illetve aki annyi házi zöldségcsipszet készít mint én, az oda lesz azoktól a hajszálvékony szeletektől, amelyekre ez a gép képes), citrusprés, kávédaráló, dagasztópenge, habverő, reszelő, durvára és finomra aprító funkció... Kb. minden, ami előfordulhat a konyhában. A mosogatógépben is mosható kehely 2,5 l-es (nekem ez a méret óriási segítség), a turmixgép 1 l-es. 

Most pedig jöjjenek az ígért receptek, ezek mindegyikéhez segítségül hívtam a gépet. Készítettem egy krémes, tojásos mártogatóst és csirkenuggets-et édesburgonyarösztivel.

Amit kipróbáltam:

Elsőként pár centis kockákra vágott csirkemellfilét dobtam a a gépbe, pár másodperc alatt ilyen gyönyörű lett az eredmény. Ez a program abszolút meggyőzött. 

desktop7.jpg

Kétféle kést is mutatok nektek, hogy lássátok, milyen sokoldalúan reszelhettek akár kemény zöldségeket is. A répát finomabbra, az édesburgonyát a rösztihez pedig durvábbra reszeltem. Egyébként kipróbáltam sajtokkal is, azt tapasztaltam, hogy az általában nehezebben reszelhető puhább, zsírosabb sajtokat is szépen viszi. 

desktop8.jpg

desktop9.jpg

Aprítottam még hagymát, aztán beledobáltam a mártogatós többi elemét, és pillanatok alatt kész is volt a krémem. 

desktop10.jpg

Készítettem egy egyszerű pizzatésztát is. Szépen összedolgozza, megdagasztja a tésztát, tehát ha nincs külön dagasztógépetek, tökéletes megoldás lehet. Ez az egy funkció azonban, amely esetén maradok a továbbiakban is a jól bevált dagasztógépemnél, ez utóbbi belül sima tálját ugyanis sokkal egyszerűbb kitakarítani, elmosni.

desktop11.jpg

Ezeken túl kipróbáltam még természetesen a kávédarálót és a turmixgépet is, előbbi szép homogénre őrölte mind a kávét, mind pedig a beleszórt mogyorót, utóbbi nyers smoothie-hoz és krémleveshez szintén abszolút bevált.

2018_12_19_013071.jpg

A neten több bemutató videót is találtok a gép működéséről, kifejezetten helyes grafikákkal és egy jó fej főszereplővel, Lucyvel. :) Ezt a videót mindenképpen nézzétek meg 2:27-től, gyönyörűen ábrázolja azt a rengeteg szeletelési lehetőséget, amelyre a gép képes. 

Tojáskrémes mártogatós

Hozzávalók (4 adaghoz):

1 kis fej lila hagyma

2 szál újhagyma

4 főtt tojás

4 evőkanál majonéz

4 evőkanál tejföl

2 evőkanál mustár

 füst ízű só

őrölt fekete bors

A tálaláshoz snidling és magozott, fekete olajbogyó

A megpucolt lila hagymát és az újhagyma fehér részét felaprítjuk, majd krémesre törjük a tojásokkal, a majonézzel, a tejföllel, a mustárral és a fűszerekkel. Aprított snidlinggel és felkarikázott olajbogyókkal tálaljuk. Előételként zellerszárral és a bagettel kínálhatjuk, de a rösztihez is jól passzol.

2018_12_19_013073.jpg

Csirkenuggets

Hozzávalók (kb. 10 darabhoz):

40 dkg csirkemellfilé

2 gerezd fokhagyma

liszt, 2 tojás és zsemlemorzsa (vagy finomra tört panko morzsa) a panírozáshoz

olaj a sütéshez

A csirkemellfilét pépesre törjük, majd összedolgozzuk a sóval és a megpucolt, lereszelt fokhagymával. Kis fasírtokat formázunk belőle, lisztbe, felvert, enyhén sózott tojásba, majd zsemlemorzsába panírozzuk. Közepesen forró olajban aranybarnára sütjük, tálalásig konyhai papírtörlőre szedjük. Az olajban sütést természetesen lecserélhetjük sütőre is, 180 fokon, egyszer megfordítva kb. 25 perc kell a nuggets-eknek. 

2018_12_19_013077.jpg

Édesburgonyaröszti

Hozzávalók (8 darabhoz):

40 dkg édesburgonya (tisztítva, hámozva mérve)

3 tojás

pár evőkanál liszt

só, őrölt fekete bors

kevés olaj a sütéshez

A megtisztított édesburgonyát durvára reszeljük. Összedolgozzuk a tojásokkal, éppen annyi liszttel, hogy összeálljon  a massza, sózzuk, borsozzuk. Egy serpenyőben felhevítünk kevés olajat. Evőkanállal lapos tócsnikat teszünk bele a masszából, a kanál élével formára igazítjuk, és lassú tűzön, egyszer megfordítva átsütjük. Tálalásig konyhai papírtörlőre szedjük. A nuggets-ekhez hasonlóan süthetjük sütőben. 

 2018_12_19_013074.jpg

 A poszt egyedi kerámiái: Keramihacker, Apacuka Ceramics