Teli kekszes doboz nemcsak karácsonyra kell!

2018. december 26. - Csigó Zita

Simán lehet, hogy már kiürült a kekszes fémdobozotok, viszont vártok még vendégeket, meg egyébként is, némi keksz mindig jól jön, maximum bevezetitek mellé az 5 órai tea :) rituáléját. Megmutatom, idén miket készítettem a dobozokba karácsonyra, nem titok, hogy most (26-án délután) már az újabb köröket sütöm, valahogy mindig az apróságok fogynak a legjobban. És egyébként jó buli szaggatni, díszíteni, agyeldobós, kikapcsolós program, ezért is a karácsonyi egérhad (definíció tőlem :) ) a posztban. A szezonban ezzel zárom a karácsonyi recepteket, a következők már sósak lesznek a szilveszteri bulira. :)

2018_12_26_013124.jpg

Szerintem sokan azért is sütünk karácsonykor, mert szeretünk díszítgetni - eskü, még én is, pedig inkább a minimalista desszertek felé hajlok. Mutatok két teljesen egyszerű, de jól szaggatható, formázható kekszet azoknak, akik felvásárolták a boltok arany- és ezüst szórócukor készletét (ezek a színek tökéletesek újévre), illetve egy olyan bonbont, ami meg abszolút mutatós magában. Ez utóbbit azoknak (is), akik messziről elkerülték a csillogó cukorgyöngyöket.

2018_12_25_013118.jpg

desktop16.jpg

2018_12_26_013123.jpg

Túrós-fehér csokis kekszek

Hozzávalók (nagyobb méretű kör alakú szaggatóval összesen 14 darab lett):

15 dkg liszt

5 dkg vaj

10 dkg túró

1 kávéskanál vaníliaaroma 

2-3 evőkanál cukor

1 tojás

kevés tej (ha szükséges)

kb. 6-8 dkg fehér csoki a kimártáshoz

szórócukrok és mogyoró crocant a díszítéshez

A lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk az áttört túrót, a vaníliát, a cukrot és a tojást. Összegyúrjuk, ha nem áll össze, kevés hideg tejet (vagy vizet) adunk még hozzá, ezt a tésztát pihentetni nem szükséges.

Lisztezett felületen kinyújtjuk, tetszőlegesen kiszaggatjuk (én sima korongokat és lyukas, akasztható "karácsonyfadíszeket" készítettem), aztán mehetnek is a sütőpapírral bélelt sütőlemezre. 180 fokon kb. 15-18 perc kell nekik. 

Miután kihűltek, jöhet a díszítés. A csokit vízgőz felett felmelegítjük, és tetszőlegesen kimártjuk a kekszeket. Aztán pedig díszítjük - finoman vagy ami csak a csövön kifér. :)


desktop15_1.jpg

Diós-mandulás kekszek

Hozzávalók (nagyobb méretű kör alakú szaggatóval 7 darab összeragasztott keksz lett):

7 dkg finomra őrölt mandula

3 dkg finomra őrölt dió

5 dkg liszt + az átgyúráshoz

3 dkg kókuszreszelék

10 dkg vaj

2-3 evőkanál cukor

1 tojás

porcukor a szóráshoz

SZÉP színű :) és sűrű lekvár a ragasztáshoz

A mandulát és a diót összekeverjük a liszttel és a kókuszreszelékkel. Elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a cukrot és a tojást. Összegyúrjuk, majd folpakba csomagolva fél órára hűtőbe tesszük.

A pihentetett tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk (ekkor tudunk még kevés lisztet hozzáadagolni) vékonyra nyújtjuk, egyforma mennyiségű tele és lyukas korongot szaggatunk ki belőle. (A magas olajosmag-tartalom miatt óvatosabban kell bánni a tésztával.) A korongokat sütőpapírral bélelt sütőlemezre sorakoztatjuk, és 180 fokos sütőben kb. 15-18 perc alatt készre sütjük.

Miután teljesen kihűltek, a lyukas korongokat leszórjuk porcukorral, majd lekvárral összeragasztgatjuk a kekszeket.

2018_12_26_013120.jpg

Aszalt barackos-puffasztott rizses golyók

Hozzávalók (10 darabhoz):

10 dkg aszalt sárgabarack

3 dkg mazsola

1 dl narancslé

2 evőkanál sűrű baracklekvár (az íze miatt, ha nem sűrű, ne tegyétek bele, mert csak nedvesíti a masszát)

ízlés szerint kevés fahéj vagy mézesfűszer-keverék

puffasztott rizs (fehér vagy barna)

A barackot felcsíkozzuk, majd egy kis lábasba tesszük a mazsolával és a narancslével együtt. Felforraljuk, majd még pár percig főzzük, hogy az aszalványok jól megpuhuljanak. Megvárjuk, hogy teljesen kihűljenek, leszűrjük, kinyomkodjuk, majd késes aprítóban összetörjük. 

Áttesszük egy keverőtálba, hozzáadjuk a lekvárt, a fűszer(eke)t és fokozatosan adagolva a puffasztott rizst. Ez utóbbit egészen addig, amíg formázható masszát nem kapunk. Benedvesített kézzel kis golyókat formázunk, és tálalásig hűtőbe tesszük. 

desktop14.jpg

2018_12_26_013125.jpg

2018_12_26_013122.jpg