Újévi sajtos-kakukkfüves szűzérmék

Chez Sennerei sajttal készítve

2018. december 28. - Csigó Zita

Messziről indítom a posztot. Teljesen véletlenül döntöttem úgy, hogy az egy hete vásárolt új textilszalvétámat avatom majd fel a poszt stylingjához, idáig őszintén fel sem tűnt a rajta lévő kis felirat: "enjoy the simple things in life". Annyira jól jött ki, egyrészt akár mottóvá is válhat 2019-re, másrészt az alábbi étel pont szimbolizálja a mögöttes tartalmat. Nagyon egyszerűen, kifejezetten kevés alapanyagból készült, mégis ünnepi: a jó minőségű hozzávalók teszik azzá. Ha megtehetitek, ezeket a minőségi termékeket érdemes választani a hétköznapokban is, kevesebb elég belőlük, sokkal finomabbak és személyesebbek, ráadásul magyar cégnél vásároltok. A receptben ilyen a Chez Sennerei sajt, és a szűzpecsenyét is a kedvenc hentesemnél vásároltam. (A kakukkfű meg cserépben nő nálam egész évben, de ez már mellékes. :) ) És ne feledkezzünk meg a kerámiákról sem, Manta-Szabó Zsuzsi (Pastel Handmade Ceramics) csodás tányérjai állandó szereplői a fotóimnak.

2018_12_28_013138.jpg

A töltött szűzérme a 3. Chez Sennerei sajttal készült receptem, 12 hónapig érlelt, karakteres, aromás sajttal töltöttem meg a húst, pici kakukkfű, más nem is kellett hozzá, tökéletes lett. (Nézzétek meg az előző 2 receptet is: sajtos-gombás galette és citrusos-sajtos kuszkuszsaláta). A hangulatfotókon szerepel még a Chez Sennerei gránátalmás mustár is, annyira finom, enélkül ki ne gyertek a boltból!

desktop17.jpg

2018_12_28_013139.jpg

2018_12_28_013140.jpg

Hozzávalók (4 személyre):

80 dkg szűzpecsenye (2 közepes méretű darab)

kb. 20 dkg Chez Sennerei 12 hónapig érlelt sajt (Hochalpkäse, laktózmentes!)

4-5 ág kakukkfű lecsipkedett levelei

kevés olívaolaj a pirításhoz

só, őrölt fekete bors

A körethez:

25 dkg tetszőleges (rövidebb fajtájú) tészta

10 dkg kockázott bacon

2 gerezd fokhagyma

15 dkg magozott, fekete olajbogyó

fél citrom kifacsart leve + fél biocitrom lereszelt héja

kevés őrölt fekete bors

kaprigyümölcs ízlés szerint

Elkészítjük a két tekercset. A szűzpecsenyét megtisztítjuk, lehártyázzuk. Hosszanti bevágásokkal kiterítjük (ezt a húst sosem klopfolom ki, kár érte), majd több rétegben megpakoljuk a vékony csíkokra vágott sajttal úgy, hogy a széleket üresen hagyjuk. Szórunk rá a kakukkfűből, a széleket felhajtjuk, hengert formázunk, hústűvel szorosan összetűzzük.

Egy nagyobb serpenyőben olívaolajat hevítünk, és egy-egy perc alatt a tekercsek valamennyi oldalát körbepirítjuk, közben sózzuk, borsozzuk. A tekercseket tűzött oldalukkal felfelé sütőtálba tesszük, öntünk alájuk kevés vizet, és 170 fokra előmelegített sütőben 25 percet sütjük. Nem kell több idő, a szűzpecsenyét vétek kiszárítani. Szeletelés előtt pár percet pihentetjük.

Közben elkészítjük a köretet is. A tésztát lobogó, enyhén sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük. Visszatesszük a tűzre azt a serpenyőt, amiben a szűztekercseket pirítottuk, felmelegítjük, és már mehet is bele a bacon, majd a megpucolt, finomra vágott fokhagyma. Mikor már pirulnak, összeforgatjuk a tésztával, a lecsepegtetett olajbogyókkal, a citrom levével és héjával, valamint a borssal. Lehúzzuk a tűzről, adunk hozzá felezett kaprigyümölcsöt, és a felszeletelt szűzérmék mellé tálaljuk. 

2018_12_28_013143.jpg

2018_12_28_013153.jpg