Szilveszteri tortillaparti

2018. december 30. - Csigó Zita

A tortillalap hálás alapanyag, annyiféleképpen elkészíthető és tölthető. Hasonlóan a babsalátához, ennél az ételnél is nyugodtan el lehet szakadni az unalomig ismételt receptektől, és lehet bátran kísérletezni, egy szilveszteri svédasztal tökéletes lehetőség erre. Ezúttal quesadillákat raktam össze 3 különböző töltelékkel, a salátát pedig tortillacsipsszel tálaltam. (Off: aki holnap nagyüzemi házi tortillacsipsz gyártásba kezdene, a Csomagolj ebédet! könyvemben talál hozzá egy jó kis receptet.) Jó bulizást!


2018_12_30_013161.jpg

Csak az egyik receptbe került csirke, a többi vegetáriánus. Annyira karakteresek az ízek, hogy nekem nem hiányzik semmi húsféle, de a recepteknél azért írok ötleteket húsos verziókra. Ha a saláta mellé (vagy inkább helyett) salsákat tennétek ki az asztalra, mehet guacamole, fokhagymás-korianderes tejföl, paradicsomos salsa és persze cheddar szósz is.

desktop18.jpg

2018_12_30_013155.jpg

2018_12_30_013163.jpg

Babsaláta pesto rossóval

Hozzávalók (4 adaghoz):

1 konzerv vörös kidney bab

1 konzerv óriás fehérbab

1 db nagyobb kápiapaprika

fél kígyóuborka

3 szál újhagyma

10 dkg magozott, fekete olajbogyó

2 púpozott evőkanál pesto rosso

4 evőkanál tejföl

kevés só és őrölt fekete bors

1 csokor korianderzöld

friss csili ízlés szerint

tortillachipsz a tálaláshoz

A kétféle babot leszűrjük, keverőtálba szórjuk. Hozzáadjuk a felkockázott paprikát és uborkát, az újhagyma karikákra vágott fehér részét és a lecsepegtetett olajbogyót. A pestót elkeverjük a tejföllel, a salátához forgatjuk, sózzuk, borsozzuk. Végül beleforgatjuk a felaprított korianderzöldet, valamint a kimagozott, felkarikázott csilit (elhagyható), és tálalásig hűtőbe tesszük. Tortillacsipsszel tálaljuk. (Jó minőségű virsli nem rontja el, de nem muszáj ebbe ellőni.)

Édesburgonyás-kéksajtos quesadilla

Hozzávalók (egy tortillalaphoz):

25 dkg édesburgonya

kb. 3-4 dkg kéksajt

néhány dkg mozzarella vagy scamorza

Az édesburgonyát forró sütőben puhára sütjük. (Felkockázva vízben is megfőzhetjük, ez gyorsabb, de kevésbé lesz ízes a végeredmény.) Villával összetörjük, megsózzuk, majd kiterítjük a tortillalap egyik felén. Jöhet rá a morzsolt kéksajt és az összetépkedett mozzarella vagy scamorza, majd ráhajtjuk a lap másik felét.

Forró, zsiradékmentes serpenyőben átsütjük mindkét oldalát. Kolbász vagy bacon jól passzol az édeskrumplihoz. 

Csirke fajitas quesadilla

Hozzávalók (egy tortillalaphoz):

20 dkg csirkemell- vagy csirkecombfilé

1 teáskanál olívaolaj

fajitas fűszerkeverék

1 gerezd fokhagyma

5 dkg passzírozott paradicsom

néhánya dkg cheddar sajt (fehér vagy sárga) vagy más tetszőleges, jól olvadó, karakteres ízű sajt

A csirkét kis kockákra vágjuk, majd serpenyőben, a felhevített olajon átsütjük. Közben ízesítjük a fűszerkeverékkel. Kivesszük a serpenyőből. A megpucolt, lereszelt fokhagymát beledobjuk ugyanabba a serpenyőbe, megpároljuk, majd ráöntjük a paradicsomot. 1-2 perc alatt összefőzzük.

A tortillalap egyik felére megy a paradicsom, a csirke és a lereszelt sajt, ráhajtjuk a másik felét, és serpenyőben átsütjük.

Currys karfiol quesadilla

Hozzávalók (1 tortillalaphoz):

20 dkg karfiol

1 teáskanál olívaolaj

korma curry fűszerkeverék

semlegesebb ízű, jól olvadó sajt (pl. mozzarella, scamorza)

A karfiolt rózsáira szedjük, bő vízben megfőzzük, majd leszűrjük. Villával darabosra törjük.

Serpenyőben felhevítjük az olajat, majd a curryvel és sóval átforgatjuk rajta a karfiolt. A tortillalap egyik felére halmozzuk, rátépkedjük a sajtot, majd serpenyőben átsütjük. Füstölt sonkaszeletekkel is finom.

2018_12_30_013156.jpg

2018_12_30_013166.jpg