Csigó Zita gasztroblogja

Túrós-mogyorós kalács

Helló, húsvét! 2.

2019. április 20. - Csigó Zita

Tegnap este már feltettem az expressz répatortagolyókat a blogra, most pedig jöjjön a kalács receptje. A tésztájába került teljes kiőrlésű liszt, túróval lazítottam, a tölteléke pedig mogyorós-vaníliás, nem túl édes :). Aki szereti édesebben, nyugodtan megnövelheti a a cukor mennyiségét. Szép húsvétot mindenkinek!

2019_04_20_015535.jpg

2019_04_20_015524.jpg

desktop46_1.jpg

2019_04_20_015533.jpg

Hozzávalók (1 nagy vagy két közepes kalácshoz):

A tésztához:

35 dkg sima búzaliszt 

15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt 

15 dkg túró 

1 tasak instant élesztő 

2 tojássárgája 

2 evőkanál nádcukor

1 nagy csipet só

kb. 3 dl langyos tej 

1 kis tojás a kenéshez

A töltelékhez:

15 dkg törökmogyoró

10 dkg vaj 

2 evőkanál nádcukor 

1 vaníliarúd magjai

A kétféle lisztet a villával összetört túróval és az élesztővel együtt dagasztótálba tesszük, elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojássárgájákat, a nádcukrot és a sót, összekeverjük, gyúrni-dagasztani kezdjük a langyos tej fokozatos(!) hozzáadásával. Most sem győzöm hangsúlyozni: apránként menjen bele a tej, mert a pontos mennyiség függ a túró zsírtartalmától, a tojássárgáják méretétől, sőt még a teljes kiőrlésű liszttől is. Nekem egy picivel több mint 3 dl tejet vett fel, közepesen puha, nem ragacsos, sima felszínű tésztát kell kapnunk. Letakarjuk, majd meleg helyen 1,5-2 órát kelesztjük.

A töltelékhez a mogyorót finomra őröljük. A vajat megolvasztjuk, hozzákeverjük a mogyorót, a nádcukrot és a vaníliamagokat.

A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk. (Persze készíthető belőle két kisebb méretű kalács is, ha ilyet szeretnénk, osszuk ketté a tésztát.) Kinyújtjuk kb. 3 mm vastag "majdnem négyzet alakú", de mindenképpen a négyzetes formához közelítő téglalapra. Egyenletesen megkenjük a töltelékkel, majd az egyik hosszabbik oldalától indítva feltekerjük. A hengert éles késsel kettévágjuk úgy, hogy pár cm-t egyben hagyunk az egyik végénél. Ezután egyszerűen összetekerjük a két szárat, a vágott rész mindig felfelé nézzen. A végeket összefűzzük, a kalács alá hajtjuk. Sütőpapírral borított sütőlemezre helyezzük, és még 15 percet kelesztjük majd lekenjük egy felvert tojással a tetejét. 

180 °C-ra előmelegített sütőben mérettől függően 25-35 perc alatt készre sütjük. 

desktop47_1.jpg

Kedvenc szürke handmade kerámiák a posztban: Pastel Ceramics

süti beállítások módosítása