Ricottás rizsfelfújt zabbal és gyümölcsökkel

gluténmentes recept

2019. május 06. - Csigó Zita

Végigpörgetve a reggeli Facebook és Instagram posztokat, valószínűleg azzal kellene kezdenem, hogy ebben a ronda időben mennyire kellenek a színek, viszont szerintem túl sokat nyafogunk időjárás ügyileg, májusi eső pedig igenis kell. Tehát indítsunk inkább onnan, hogy egy szelet süti mindig jól jön, ha pedig teletömjük sok-sok gyümölccsel, akkor pláne. Tulajdonképpen rizsfelfújtat sütöttem, viszont arborio rizsből, kókusztejjel, ricottával lazítva, és az egész kapott egy kekszes-zabos alapot is. 

2019_05_06_016105.jpg

2019_05_06_016113.jpg

2019_05_06_016114.jpg

desktop48_1.jpg

Hozzávalók (12 szelethez):

A rizses réteghez: 

20 dkg arborio rizs 

8 dl kókusztej (hígabb, hagyományos tej sűrűségű)

5 dkg nádcukor 

1 vaníliarúd magjai 

4 tojás

25 dkg krémes ricotta

20-25 dkg gyümölcs (áfonya, málna és eper vegyesen)

Az alaphoz: 

10 dkg gluténmentes keksz (Gullón)

5 dkg zabpehely (gm)

kb. 12 dkg vaj 

1 tojássárgája 

A rizst egy nagy lábasba szórjuk, ráöntünk 1 dl vizet, erős lángon, kevergetve hagyjuk elpárologni a folyadékot. Hozzáöntjük a kókusztejet, beletesszük a nádcukrot és a vaníliamagokat, majd közepes lángon, (majdnem) folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg a rizs megpuhul, és kialakul a krémes állag. Nem kell túlfőzni, le szoktam húzni a tűzről, amikor még van a rizsen kevés tej, lefedem, aztán szépen megszívja magát. Hagyjuk teljesen kihűlni. 

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket lágy habbá verjük. A tojássárgájákat és a ricottát a kihűlt rizshez keverjük. Ilyenkor ízlés szerint még lehet édesíteni, én jobban szeretem, ha kevésbé édes, a gyümölcsökkel és a kókusztejjel pont elég volt a fenti mennyiségben a nádcukor. A gyümölcsöket megmossuk, megszárítjuk, az epret feldaraboljuk, majd együtt a rizshez keverjük. Végül óvatosan, spatulával hozzáforgatjuk a tojásfehérjehabot. 

Közben elkészítjük a kekszes alapot is. A kekszet és a zabpelyhet megőröljük (nem muszáj teljesen simára), a vajat felolvasztjuk. Összedolgozzuk, hozzáadjuk a tojássárgáját, majd a morzsát egy közepes méretű, sütőpapírral bélelt tepsibe nyomkodjuk. 170 °C-on 10 percet elősütjük. Ezután ráöntjük a rizses réteget, és visszatoljuk a sütőbe. Elég sokat sül (de megéri), nekem bő 1 óra kellett, időközben érdemes alufóliával is letakarni, hogy ne égjen meg a teteje. Hűlés után szépen szeletelhető. 

2019_05_06_016099.jpg

2019_05_06_016119.jpg

Kerámiák a posztban: Pastel Handmade Ceramics