Parázskrumplis frittata

gluténmentes recept

2019. május 13. - Csigó Zita

Tudom, hogy sokatok az őszt várja szezonalitás szempontjából (sütőtök, szőlő, szilva, füge), nálam viszont a tavasz és a nyár eleje a "várós", nem is főleg a gyümölcsök, hanem inkább a spárga és az újkrumpli, parázskrumpli miatt. Ezzel a két alapanyaggal komolyan el tudok lenni hetekig úgy, hogy akár minden nap főzök belőlük, annyira finomak. Az első tavaszi receptbe itt a blogon nyilván kombináltam a két kedvencemet egy nem egészen klasszikus (talán még ráfogható), de annál finomabb frittatába.

2019_05_13_016305_ma_solat.jpg

2019_05_13_016309.jpg

desktop49_1.jpg

Hozzávalók (2 kisebb vagy egy jó nagy adaghoz):

25 dkg parázskrumpli 

1 evőkanál olívaolaj 

4 szál újhagyma fehér része 

4 tojás 

10 dkg tejföl

só, őrölt fekete bors 

5-6 db koktélparadicsom

6-8 szál zsenge zöldspárga

3 csík fekete-erdei sonka

parmezán sajt 

A burgonyák héját folyó víz alatt alaposan lesikáljuk, majd bő vízben roppanósra főzzük. Akkor jó, ha már "éppen ehető", de semmiképpen se főzzük túl a szemeket, mert még sütés közben is puhulni fognak. Amikor elkészültek, leszűrjük, leszárítjuk, a nagyobb szemeket kettévágjuk. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. 

Egy kisebb serpenyőben felhevítjük az olajat, majd a megpucolt, felkarikázott újhagymát sütni kezdjük rajta. Rádobjuk a krumplit, átforgatjuk. Közben a tojásokat felverjük a tejföllel, sózzuk, borsozzuk, és ezt is a serpenyőbe öntjük. Hozzáadjuk a megmosott, megfelezett koktélparadicsomokat, majd kevergetés nélkül addig sütjük, amíg alul kap egy kis kérget a tojás. Rögtön áttesszük az előmelegített sütőbe, és megvárjuk, hogy felül is éppen kapjon egy kis kérget. Rászórjuk a megtisztított spárgát, az összetépkedett sonkát, és reszelünk a tetejére egy jó adag parmezánt is. 

Addig sütjük, amíg megszilárdul, megemelkedik a tojásos massza, ez még kb. 10 perc, a vége felé átkapcsolhatunk felső lángra. Melegen tálaljuk.

2019_05_13_016313.jpg

2019_05_13_016311.jpg

2019_05_13_016305.jpg