Csigó Zita gasztroblogja

Kókusztejes dinnyeleves, csicseriburger és őszibarackos granita, jöhet egy jó kis húsmentes buli?

Helló, Retro! Az ételek elkészítésében a Russell Hobbs Retro konyhai robotgép volt segítségemre

2019. július 25. - Csigó Zita

A főzősulis tanfolyamaimon és a (nem fotós) workshopjaimon leggyakrabban arról szoktak kérdezni a résztvevők, hogy milyen konyhai gépeket érdemes vásárolniuk. Na jó, nem, a fő kérdést sosem úszom meg: "és ti az összes ételt megeszitek, amiket a magazinokba készítesz?" - hogyne, eszünk mi álló nap, most is eszem, csak már megy láthatatlan üzemmódban is. :) Komolyra fordítva, azt tapasztalom, hogy sokan azért meg sem próbálnak hatékonyan gépesíteni, mert attól tartanak, hogy a kiszemelt eszköz dobozának kinyitását követő 2. másodpercben menthetetlenül elvesznek a használati utasítás és a temérdek kis alkatrész (összefoglaló néven: bigyó) útvesztőjében. Nekik jó hír, hogy egy olyan szuper kis géppel készítettem el a teljes menüt, ami a lehető legminimálisabb alkatrészből hozza ki a maximumot, ráadásul precíz, masszív és abszolút tud minden olyat, amit elvárunk egy konyhai robotgéptől. Ő a Russell Hobbs Retro kollekciójának robotgépe. Mutatom is részletesen, hogy miért érdemes beszereznetek. 

2019_07_24_019129_1.jpg

Nem szeretem a steril termékfotókat, mégis lőttem kettőt, hogy meggyőzzem a szkeptikusokat: 2 perc alatt meg fogjátok tanulni a gép használatát, valamennyi eszközét fogjátok használni, és tuti kiemelt helye lesz a gépnek a konyhapultotokon. Piros és krém színben elérhető, én a krém mellett döntöttem. A Retro dizájn nagyon bejön (ok, engem ezzel nem nehéz levenni a lábamról, lakber vonalon is szeretem az alapvetően minimál stílust ötvözni egy kis retróval), külön felhívnám a figyelmet a helyes kijelzőre és a füleken elhelyezett logókra. Masszív gép, látjátok majd a receptekben, hogy mennyi dologra használtam, szép egyenletesen dolgozott, gyorsan, mindenféle macera nélkül. 

desktop73.jpg

És mi mindenre vetettem be a menühöz?

Hideg kókusztejes sárgadinnyeleves: a levest turmixgépben turmixoltam simára.

Csicseriborsó burger: késes aprítóval készült a főtt (konzerv) csicseriborsós burger és a szósz. 

Korianderes répasaláta: a sárgarépát is a géppel reszeltem le. 

Őszibarackos granita: igen-igen, jégkásához is szuper! 

Jöjjenek a receptek! 

Hideg kókusztejes sárgadinnyeleves 

2019_07_22_019034.jpg

A "levest" nyugodtan tehetjük idézőjelbe, mert persze főzésről szó sincs, csak bedobunk mindent a turmixgépbe, aztán már mehet is a hűtőbe jól lehűlni. Ez az a leves, amit szerintem kár túlcifrázni, annyira finom így együtt az összesen 3 összetevője. Persze ha mindenképpen csavarnátok rajta egyet, egy vaníliarúd veleje nem fogja elrontani. 

Hozzávalók (4 nagy adaghoz):

1 nagyobb sárgadinnye (1,5 kg környékit használtam)

4 dl kókusztej 

6-8 citromfűlevél + a díszítéshez

A sárgadinnye magos részét eltávolítjuk, húsát kivájjuk, a turmixgépbe tesszük. Hozzáöntjük a kókusztejet, beledobjuk a megmosott, leszárazott citromfüvet, és a legerősebb fokozaton pár másodperc alatt simára turmixoljuk. Semmiféle édesítés nem szükséges bele, a kókusztej és az édes dinnye tökéletes együtt. Tálalásig hűtőbe tesszük. 

Apropó, turmixgép: nagyon tetszik, hogy a kis lezáró kupak jelölt (30 ml), azaz mérésre is használhatjuk. 

desktop74.jpg

Csicseriborsó hamburger kápiaszósszal

2019_07_24_019132.jpg

Hozzávalók (4 darabhoz):

5 dkg quinoa

2 evőkanál olívaolaj

1 kis fej lila hagyma

2 gerezd fokhagyma

1 kávéskanál garam masala fűszerkeverék

25 dkg főtt vagy konzerv csicseriborsó (240 dkg-os konzerv kiszerelés is szuper természetesen)

1 egész tojás és 1 tojássárgája 

só (ha a fűszerkeverék nem tartalmazott, illetve ha még szükséges) 

zabpehely 

4 db tetszőleges hamburgerbuci 

tetszőleges zöldségek, saláták az összeállításhoz 

A kápiaszószhoz: 

2 db nagy méretű, húsos kápiapaprika 

só, majonéz 

A szósz elkészítésével kezdjük. A paprikákat megmossuk, megtöröljük, majd egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük. 200-210 °C-ra előmelegített sütőben, forgatva addig sütjük, amíg a héjuk jól megbarnul. Kivesszük a sütőből, letakarjuk alufóliával, és bő 10 percet állni hagyjuk. Ezt követően könnyedén le tudjuk húzni a héjukat, valamint eltávolítani a magjaikat, ereiket, csumájukat. Hagyjuk kihűlni. 

A kihűlt paprikahúst a késes aprítóba tesszük a majonézzel és egy kevés sóval együtt. 15 dkg paprikahúshoz kb. 4 evőkanál majonézt kell számolni. Krémesre törjük. Ízlés szerint fokhagyma, citromlé vagy egy pici csípős íz is mehet bele, bár én szeretem a majdnem natúr ízét meghagyni, szépen kiegyensúlyozza a garam masala fűszerességét, karakteres, telt ízeit. Mivel a paprika sütése-tisztítása nem 2 perc :), minimum dupla adagot szoktam egyszerre készíteni. 

A quinoát folyó víz alatt jó alaposan átöblítjük (így elveszíti kesernyés mellékízét), majd kétszeres mennyiségű vízben megfőzzük. Félretesszük. 

Az olívaolaj 1/3-át felhevítjük egy serpenyőben. Rádobjuk a megpucolt, finomra aprított lila hagymát és a lereszelt fokhagymát, megpároljuk. Megszórjuk a garam masalával, összekeverjük, hagyjuk, hogy a fűszerek jól kioldódjanak. Lehúzzuk a tűzről, megvárjuk, hogy kihűljön. 

Ezután mehetnek a hozzávalók a késes aprítóba: a lecsepegtetett csicseriborsó, a fűszeres hagyma és a tojások. Pár másodperc alatt krémesre törjük. Hozzákeverjük a kihűlt quinoát és kb. 8 dkg zabpelyhet, letakarjuk, majd 1 órára hűtőbe tesszük. A lehűlt masszához még annyi zabpelyhet keverünk, hogy formázható (de nem túl kemény) keveréket kapjunk. Ebből a mennyiségből 4 óriás vagy 6 közepes méretű burgert készíthetünk.

És nem, nem fog szétesni, az ehhez hasonló zöldséges, magos, hüvelyesekkel készült gluténmentes burgereknek 3 titkuk van: 

  • pihentetni kell a masszát
  • miután a serpenyőben kérget kaptak, vissza kell venni alattuk a hőt 
  • jóóó széles lapáttal érdemes megfordítani őket 

A burgereket serpenyőben, a maradék felhevített olajon átsütjük. Tálalásig papírtörlőre szedjük. 

A hamburger bucik belső felét forró, száraz serpenyőben megpirítjuk. Megtöltjük a burgerekkel, a szósszal és tetszőleges zöldségekkel, salátákkal. 

desktop75_1.jpg

2019_07_24_019107.jpg

Korianderes répasaláta 

Hozzávalók (4 adaghoz):

50 dkg sárgarépa 

1 csokor újhagyma fehér része 

fél citrom kifacsart leve + kevés reszelt citromhéj (kezeletlen héjú)

3 evőkanál extra szűz olívaolaj (vagy szezámolaj) 

só 

1 csokor korianderzöld 

A répát megpucoljuk, a gép reszelő funkciójával pillanatok alatt lereszeljük. Az újhagymát felkarikázzuk, a répához keverjük a citromlével, a citromhéjjal, az olajjal és a sóval együtt. A koriandert felcsíkozzuk, belekeverjük. Tálalásig hűtőbe tesszük. 

desktop76_1.jpg

Őszibarackos granita 

2019_07_25_019139.jpg

Hozzávalók (4 adaghoz):

1 dl víz 

8 dkg méz 

50 dkg puhább, érett őszibarack

2 dl száraz fehérbor (jó száraz proseccóval készítettem)

A vizet a mézzel együtt felforraljuk, majd lassú tűzön, gyöngyöztetve addig főzzük, amíg kissé szirupos állagú lesz. Lehúzzuk a tűzről, hagyjuk kihűlni. 

A barackokat megmossuk, meghámozzuk, kimagozzuk, a turmixgépben leturmixoljuk. Hozzákeverjük a szirupot és a fehérbort. Lefedhető tálban mélyhűtőbe tesszük kb. 4 órára. Utána összetördelve, kisebb részletekben a turmixgépbe szórjuk, és pár mozdulattal darabosra törjük. (Azért érdemes kisebb adagokban összetörni, hogy egyenletes darabokat kapjunk.) Azonnal tálaljuk. 

desktop77.jpg

A posztban Pastel Ceramics kerámiákat használtam. 

süti beállítások módosítása