A főzősulis tanfolyamaimon és a (nem fotós) workshopjaimon leggyakrabban arról szoktak kérdezni a résztvevők, hogy milyen konyhai gépeket érdemes vásárolniuk. Na jó, nem, a fő kérdést sosem úszom meg: "és ti az összes ételt megeszitek, amiket a magazinokba készítesz?" - hogyne, eszünk mi álló nap, most is eszem, csak már megy láthatatlan üzemmódban is. :) Komolyra fordítva, azt tapasztalom, hogy sokan azért meg sem próbálnak hatékonyan gépesíteni, mert attól tartanak, hogy a kiszemelt eszköz dobozának kinyitását követő 2. másodpercben menthetetlenül elvesznek a használati utasítás és a temérdek kis alkatrész (összefoglaló néven: bigyó) útvesztőjében. Nekik jó hír, hogy egy olyan szuper kis géppel készítettem el a teljes menüt, ami a lehető legminimálisabb alkatrészből hozza ki a maximumot, ráadásul precíz, masszív és abszolút tud minden olyat, amit elvárunk egy konyhai robotgéptől. Ő a Russell Hobbs Retro kollekciójának robotgépe. Mutatom is részletesen, hogy miért érdemes beszereznetek.
Nem szeretem a steril termékfotókat, mégis lőttem kettőt, hogy meggyőzzem a szkeptikusokat: 2 perc alatt meg fogjátok tanulni a gép használatát, valamennyi eszközét fogjátok használni, és tuti kiemelt helye lesz a gépnek a konyhapultotokon. Piros és krém színben elérhető, én a krém mellett döntöttem. A Retro dizájn nagyon bejön (ok, engem ezzel nem nehéz levenni a lábamról, lakber vonalon is szeretem az alapvetően minimál stílust ötvözni egy kis retróval), külön felhívnám a figyelmet a helyes kijelzőre és a füleken elhelyezett logókra. Masszív gép, látjátok majd a receptekben, hogy mennyi dologra használtam, szép egyenletesen dolgozott, gyorsan, mindenféle macera nélkül.
És mi mindenre vetettem be a menühöz?
Hideg kókusztejes sárgadinnyeleves: a levest turmixgépben turmixoltam simára.
Csicseriborsó burger: késes aprítóval készült a főtt (konzerv) csicseriborsós burger és a szósz.
Korianderes répasaláta: a sárgarépát is a géppel reszeltem le.
Őszibarackos granita: igen-igen, jégkásához is szuper!
Jöjjenek a receptek!
Hideg kókusztejes sárgadinnyeleves
A "levest" nyugodtan tehetjük idézőjelbe, mert persze főzésről szó sincs, csak bedobunk mindent a turmixgépbe, aztán már mehet is a hűtőbe jól lehűlni. Ez az a leves, amit szerintem kár túlcifrázni, annyira finom így együtt az összesen 3 összetevője. Persze ha mindenképpen csavarnátok rajta egyet, egy vaníliarúd veleje nem fogja elrontani.
Hozzávalók (4 nagy adaghoz):
1 nagyobb sárgadinnye (1,5 kg környékit használtam)
4 dl kókusztej
6-8 citromfűlevél + a díszítéshez
A sárgadinnye magos részét eltávolítjuk, húsát kivájjuk, a turmixgépbe tesszük. Hozzáöntjük a kókusztejet, beledobjuk a megmosott, leszárazott citromfüvet, és a legerősebb fokozaton pár másodperc alatt simára turmixoljuk. Semmiféle édesítés nem szükséges bele, a kókusztej és az édes dinnye tökéletes együtt. Tálalásig hűtőbe tesszük.
Apropó, turmixgép: nagyon tetszik, hogy a kis lezáró kupak jelölt (30 ml), azaz mérésre is használhatjuk.
Csicseriborsó hamburger kápiaszósszal
Hozzávalók (4 darabhoz):
5 dkg quinoa
2 evőkanál olívaolaj
1 kis fej lila hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál garam masala fűszerkeverék
25 dkg főtt vagy konzerv csicseriborsó (240 dkg-os konzerv kiszerelés is szuper természetesen)
1 egész tojás és 1 tojássárgája
só (ha a fűszerkeverék nem tartalmazott, illetve ha még szükséges)
zabpehely
4 db tetszőleges hamburgerbuci
tetszőleges zöldségek, saláták az összeállításhoz
A kápiaszószhoz:
2 db nagy méretű, húsos kápiapaprika
só, majonéz
A szósz elkészítésével kezdjük. A paprikákat megmossuk, megtöröljük, majd egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük. 200-210 °C-ra előmelegített sütőben, forgatva addig sütjük, amíg a héjuk jól megbarnul. Kivesszük a sütőből, letakarjuk alufóliával, és bő 10 percet állni hagyjuk. Ezt követően könnyedén le tudjuk húzni a héjukat, valamint eltávolítani a magjaikat, ereiket, csumájukat. Hagyjuk kihűlni.
A kihűlt paprikahúst a késes aprítóba tesszük a majonézzel és egy kevés sóval együtt. 15 dkg paprikahúshoz kb. 4 evőkanál majonézt kell számolni. Krémesre törjük. Ízlés szerint fokhagyma, citromlé vagy egy pici csípős íz is mehet bele, bár én szeretem a majdnem natúr ízét meghagyni, szépen kiegyensúlyozza a garam masala fűszerességét, karakteres, telt ízeit. Mivel a paprika sütése-tisztítása nem 2 perc :), minimum dupla adagot szoktam egyszerre készíteni.
A quinoát folyó víz alatt jó alaposan átöblítjük (így elveszíti kesernyés mellékízét), majd kétszeres mennyiségű vízben megfőzzük. Félretesszük.
Az olívaolaj 1/3-át felhevítjük egy serpenyőben. Rádobjuk a megpucolt, finomra aprított lila hagymát és a lereszelt fokhagymát, megpároljuk. Megszórjuk a garam masalával, összekeverjük, hagyjuk, hogy a fűszerek jól kioldódjanak. Lehúzzuk a tűzről, megvárjuk, hogy kihűljön.
Ezután mehetnek a hozzávalók a késes aprítóba: a lecsepegtetett csicseriborsó, a fűszeres hagyma és a tojások. Pár másodperc alatt krémesre törjük. Hozzákeverjük a kihűlt quinoát és kb. 8 dkg zabpelyhet, letakarjuk, majd 1 órára hűtőbe tesszük. A lehűlt masszához még annyi zabpelyhet keverünk, hogy formázható (de nem túl kemény) keveréket kapjunk. Ebből a mennyiségből 4 óriás vagy 6 közepes méretű burgert készíthetünk.
És nem, nem fog szétesni, az ehhez hasonló zöldséges, magos, hüvelyesekkel készült gluténmentes burgereknek 3 titkuk van:
- pihentetni kell a masszát
- miután a serpenyőben kérget kaptak, vissza kell venni alattuk a hőt
- jóóó széles lapáttal érdemes megfordítani őket
A burgereket serpenyőben, a maradék felhevített olajon átsütjük. Tálalásig papírtörlőre szedjük.
A hamburger bucik belső felét forró, száraz serpenyőben megpirítjuk. Megtöltjük a burgerekkel, a szósszal és tetszőleges zöldségekkel, salátákkal.
Korianderes répasaláta
Hozzávalók (4 adaghoz):
50 dkg sárgarépa
1 csokor újhagyma fehér része
fél citrom kifacsart leve + kevés reszelt citromhéj (kezeletlen héjú)
3 evőkanál extra szűz olívaolaj (vagy szezámolaj)
só
1 csokor korianderzöld
A répát megpucoljuk, a gép reszelő funkciójával pillanatok alatt lereszeljük. Az újhagymát felkarikázzuk, a répához keverjük a citromlével, a citromhéjjal, az olajjal és a sóval együtt. A koriandert felcsíkozzuk, belekeverjük. Tálalásig hűtőbe tesszük.
Őszibarackos granita
Hozzávalók (4 adaghoz):
1 dl víz
8 dkg méz
50 dkg puhább, érett őszibarack
2 dl száraz fehérbor (jó száraz proseccóval készítettem)
A vizet a mézzel együtt felforraljuk, majd lassú tűzön, gyöngyöztetve addig főzzük, amíg kissé szirupos állagú lesz. Lehúzzuk a tűzről, hagyjuk kihűlni.
A barackokat megmossuk, meghámozzuk, kimagozzuk, a turmixgépben leturmixoljuk. Hozzákeverjük a szirupot és a fehérbort. Lefedhető tálban mélyhűtőbe tesszük kb. 4 órára. Utána összetördelve, kisebb részletekben a turmixgépbe szórjuk, és pár mozdulattal darabosra törjük. (Azért érdemes kisebb adagokban összetörni, hogy egyenletes darabokat kapjunk.) Azonnal tálaljuk.
A posztban Pastel Ceramics kerámiákat használtam.