Nyár végi orzósaláta

Ne spórolj a petrezselyemmel!

2019. augusztus 25. - Csigó Zita

Hétvégén egy olyan nyári salátát készítettem, amelyben picit már benne van az ősz ígérete. Balzsamecet, méz, gyümölcsök, sonka és mozzarella, mindez rengeteg petrezselyemmel. Ez utóbbit tényleg nem érdemes kispórolni belőle, mintha csak tabbouleh-t készítenétek. Az orzó szerintem szuper jól megy a saláta karakteréhez, de ha lecserélnétek a tésztát, akár barna rizs, bulgur, kuszkusz, köles vagy quinoa is kerülhet bele.

2019_08_25_019971.jpg

desktop85_1.jpg

2019_08_25_019963.jpg

Ha oldalra pillantotok a blogon, igen, ott-ott-ott jobbra :), előrendelhető az új könyvem, a Morzsaparty. A következő hetekben rengeteget fogok írni róla, sokat dolgoztam vele, és már most nagyon szeretem, pedig még nincs is meg fizikai valójában. És hogyan kapcsolódik mindez ehhez a salátához? Úgy, hogy bár nem tipikus "mentsük meg a maradékot!" recept, mégis benne van az a filozófia, ami annyira jó a pazarlásmentes főzésben. Ahogy feljebb írtam, a gabona, álgabona tetszőlegesen variálható, illetve az egyéb hozzávalók is: más fajta őszibarack, szőlő is mehet bele, sőt áfonyával, fügével, körtével, almával, birssel szintén el tudom képzelni. A sonka lehet pármai, fekete-erdei, a lényeg, hogy sósabb, karakteresebb ízekkel gazdagítsa a salátát. És a sajt kiválasztása is nagy játékteret biztosít, lehet camembert, edami, vagy ha a sonka kevésbé sós, jöhet a feta, ugyanolyan szuper lesz az édes gyümölcsök kiegyensúlyozására. 

desktop84_1.jpg

2019_08_25_019978.jpg

Hozzávalók (4 adaghoz):

25 dkg orzó

15 dkg szőlő 

15 dkg mini (bivaly) mozzarella 

10 dkg olajbogyó 

1/3 fej lila hagyma (éppen csak érződjön, ne nyomja el a többi hozzávalót)

2-3 csokor petrezselyemzöld

fél dl extra szűz olívaolaj 

bő 2 evőkanál balzsamecet

bő 1 evőkanál méz 

1 vastagabb karika citromból nyert citromlé

4 db lapos barack 

10 dkg tetszőleges füstölt sonka 

kevés olívaolaj a sütéshez

Az orzót enyhén sós vízben kifőzzük, leszűrjük, majd lefedve hagyjuk teljesen kihűlni. 

A megmosott, leszemezett szőlőt, a lecsepegtetett mozzarellát, az olajbogyókat és a megtisztított, felaprított lila hagymát az orzóhoz keverjük. A megmosott, megszárított petrezselymet leszárazzuk, finomra aprítjuk, és szintén a salátához keverjük. 

Az öntethez az olívaolajat összekeverjük a balzsamecettel, a mézzel, a citromlével és kevés sóval. A salátához adjuk. A salátát lefedve hűtőbe tesszük minimum 2-3 órára, hogy az ízek jól összeérjenek. 

Végül elkészítjük a saláta langyos elemeit. A barackokat megmossuk, felszeleteljük, majd grillen, grillserpenyőben vagy akár sütőben puhára sütjük. Ha szükséges, mehet alájuk kevés olívaolaj, de papírtörlőn jól itassuk le. A sonkát összetépkedjük vagy felcsíkozzuk, majd egy kevés olívaolajon átsütjük. Langyosan a salátához keverjük, ha szükséges, még finoman megsózzuk, majd rögtön tálaljuk. 

desktop86_1.jpg

2019_07_02_018212.jpg