Ne maradjon maradék!

Túrós-zabos palacsinta és zablepényes reggeli

2019. augusztus 30. - Csigó Zita

Az előző majdnem 3/4 évemet a maradékok társaságában töltöttem, ebben az időszakban írtam, teszteltem és fotóztam a Morzsaparty receptjeit. A maradékok, a pazarlásmentes otthon, a tudatosság kérdése régóta foglalkoztat, ezért ez a könyv igazi szerelem projekt, nagyon-nagyon örülök, hogy megvalósíthattam a Corvina Kiadónál. A könyv szeptemberben jön, és még rengeteget fogok írni róla :), jönnek werkek, így készült posztok, legyen ez a mai amolyan bevezető. Egy gyors és egyszerű receptpárost mutatok (nyugi, ennél összetettebbek is lesznek szép számmal a könyvben), a két étel elkészítéséhez tényleg nem kell semmi különleges hozzávaló, sőt még nagyobb mennyiség sem, azaz jó kis maradékmentő ötletek. 

2019_08_30_020061.jpg

bori_to_-2.jpg

2019_08_30_020067.jpg

desktop88_1.jpg

A kiindulópont egy hipotetikus konyha hűtőszekrénye és kamrapolca. Előbbiben 15 dkg túró és 5 dkg tejföl árválkodik, utóbbiban pedig 5 dkg zabpehely egy üveg alján. Azt hiszem, ezek a hozzávalók a legtöbb háztartásban előfordulnak, és az sem számít különlegesnek, ha épp egy pici tejföl marad a pohárban, vagy a nagy kiszerelésű túróból 10-15 dkg. 

1. recept: Zabos-túrós amerikai palacsinta 

Hozzávalók (16-20 minipalacsintához):

A fent felsorolt 3 maradék, azaz:

5 dkg zabpehely 

15 dkg túró 

5 dkg tejföl 

+ 2 tojás 

+ 2 evőkanál (nyírfa)cukor (vagy más édesítő)

+ 3 evőkanál tetszőleges liszt (teljes kiőrlésűt használtam) 

+ 1 csapott teáskanál sütőpor 

+ kevés víz

+ kókuszzsír vagy olívaolaj a sütéshez 

A zabot zsiradékmentes serpenyőben kissé megpirítjuk, majd finomra daráljuk. A túrót késes aprítóba tesszük a tejföllel, a tojásokkal és a cukorral, majd simára törjük. Az őrölt zabot összekeverjük a liszttel és a sütőporral, a túrós keverékhez adjuk, simára keverjük. Ezután jöhet bele egy kevés víz vagy tej, épp csak annyi, hogy sűrűn folyó masszát kapjunk (mennyisége függ a felhasznált zabtól, túrótól, liszttől). Rögtön süthető, de akár pihentethetjük is 20 percet hűtőben. Ezalatt a zab szépen megszívja magát, azaz sütés előtt még egyszer hígítanunk kell majd. 

Egy kevés kókuszzsírt vagy olívaolajat felhevítünk egy palacsintasütőben, és a masszából kis palacsintákat sütünk. Érdemes lassan sütni, hogy kívül meg ne égjenek, és széles lapáttal átfordítani, így biztosan nem törnek majd el. Gyümölcsökkel, mézzel, juharsziruppal tálalhatjuk, én némi maradék barackot főztem össze mézzel és citromfűvel. 

Mondanom sem kell, mehet bele vanília, citromhéj is, de ha az édesítőt elhagyjuk, és helyette kevés sót, zöldfűszereket vagy fokhagymát adunk a masszához, édes helyett rögtön sós palacsintát kapunk. Azaz az eleve maradékfelhasználós recept is rögtön kétféle lehet. :)

Ez a mennyiség reggelire vagy uzsonnára minimum 3 adag, tehát még azt sem mondhatjuk, hogy kevés lesz, illetve a hozzáadott további összetevők mind olyan alapanyagok, amelyek szerintem a legtöbb konyhában fellelhetők. 

2019_08_30_020057.jpg

2. recept: Zablepényes-túrókrémes reggeli omlettel

Hasonló zablepény a könyvben is szerepel, ez az egyik kedvencem. Csak gyorsan összekutyulom, majd pihentetés nélkül mehet is a serpenyőbe. Ezalatt egy másik platnin elkészül az omlett, azaz maradékokból gyorsan, finomat és táplálót recept következik. 

Hozzávalók (2 személyre):

A fent felsorolt 3 maradék, azaz 

5 dkg zabpehely 

15 dkg túró 

5 dkg tejföl 

+ só, őrölt fekete bors, tetszőleges zöldfűszerek 

+ 5 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt 

+ 1 nagy csipet sütőpor 

+ 2 evőkanál olívaolaj és egy kevés a sütéshez 

+ víz

+ 4 tojás 

+ tetszőleges feltét (pl. sonka) az omlettbe 

A zabot zsiradékmentes serpenyőben kissé megpirítjuk, majd finomra daráljuk. A túrót a tejföllel, sóval, borssal és zöldfűszerekkel összetörjük, félretesszük. 

A zabot összekeverjük a rozsliszttel, a sütőporral, 1 csipet sóval, a 2 evőkanál olívaolajjal és annyi langyos vízzel (kb. 0,5-0,7 dl), hogy puha, gyúrható tésztát kapjunk. Kettéosztjuk, pár mm vékony lepényekké nyújtjuk. Egy vastag aljú serpenyőt felhevítünk, átsütjük benne a lepények mindkét oldalát. Tálalásig konyharuhába csomagoljuk. 

Az omletthez a tojásokat felverjük, sózzuk, borsozzuk. Egy serpenyőben, kevés olajon megsütjük. Ráhalmozzuk a sonkaszeleteket és a túrókrémet, félbehajtjuk. Megfelezve tálaljuk a lepényekkel. 


2019_08_30_020072.jpg

 A posztban Pastel Ceramics kerámiákat használtam.