Csigó Zita gasztroblogja

Egyél helyit, főzz helyivel! Mutatom az első LEGJAVA receptjeim

Ezt a menüt készítettem el az OMÉK-on a LEGJAVA standjánál

2019. szeptember 29. - Csigó Zita

Egy közös munka első állomásaként tegnap az OMÉK-on, a LEGJAVA standjánál főztem egy jó kis őszies, csupa íz, csupa szín menüt a Szövetkezet finomságaival a főszerepben. És persze nem csak főztem, gasztrofotóztunk is, itt köszönöm mindenkinek, aki kilátogatott a kiállításra. A LEGJAVA megkeresése az egyik legfontosabb őszi projektem, mondom is, hogy miért: az egyrészt azért, mert valamennyi termékük finom, egészséges és minőségi, a másik ok pedig az a példaértékű társadalmi szerepvállalás, amely a Homokhátság Szíve Zöldség- és Gyümölcsfeldolgozó Szociális Szövetkezetet jellemzi.

2019_09_26_020657a.jpg

desktop112_1.jpg

A bordányi Szövetkezet 8 hátrányos helyzetű munkavállalót foglalkoztat, fő tevékenységi körük a zöldség és gyümölcs feldolgozás, gyümölcsleveket, valamint saját receptúrák alapján többféle chutneyt, krémet, lekvárt és szószt gyártanak az üzemükben. A Szociális Szövetkezet célkitűzése a helyi munkanélküliség csökkentésén túl az, hogy elsősorban helyi alapanyagból, tartósítószer- és adalékanyag-mentesen készüljenek a különlegességek. A helyi gazdáktól felvásárolt kiváló terményekből prémium minőségű kész termékeket állítanak elő.

A LEGJAVA tegnap közel háromszáz pályázó közül a legjobb 10 közé jutott a Hungaricool SPAR innovációs versenyen. Nyertesként hamarosan elérhetők lesznek az INTERSPAR üzletekben, valamint az Agrármarketing Centrum Nonprofit Kft. jóvoltából részt vehetnek egy 2021 évi európai élelmiszeripari kiállításon is. Ezúton is gratulálok, nagyon örülök, hogy együtt dolgozhattunk és dolgozhatunk a továbbiakban.

LEGJAVA őszi tapas-tál 

A paprika a napsütötte nyarat idézi, a meggy fanyarsága szuper jól passzol a camembert sajthoz, a fűszeres szilva pedig hamisítatlan őszi ízeket varázsol a tányérra. 

A vegán paprikás csicseriborsókrémhez (4-6 adaghoz):

1 konzerv csicseriborsó (24 dkg-os kiszerelés)

fél üveg LEGJAVA Hétfűszeres Paprikaszósz (10 dkg)

2-3 evőkanál LEGJAVA Csípős Paprikakrém

kevés só 

bagettszeletek, koktélparadicsom és tetszőleges csírák a tálaláshoz 

A csicseriborsót leszűrjük, a léből egy keveset megtartunk. A borsót késes aprítóba szórjuk, hozzáadjuk a Paprikaszószt- és krémet, valamint egy kevés sót. 1-2 evőkanál konzervlével hígítva krémesre törjük. 

Bagettszeleteken tálaljuk, koktélparadicsomot és csírát teszünk a tetejükre. 

A camembert-es falatkákhoz (8 darabhoz):

1 teáskanál olívaolaj

4 szelet serrano vagy fekete-erdei sonka

8 bagettszelet

kevés semleges ízű vaj- vagy sajtkrém (elhagyható, helyette meg is piríthatjuk a bagettek egyik oldalát)

4 szelet brie vagy camembert sajt 

pár szem szőlő 

LEGJAVA Rozmaringos Meggy Chutney vagy

LEGJAVA Fűszeres Szilvamártás 

Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, majd a felcsíkozott sonkát átsütjük rajta. Papírtörlőre szedjük, jól leitatjuk a zsiradékot. 

A bagettszeleteket megkenjük vajkrémmel vagy megpirítjuk, fél-fél szelet sajtot teszünk rájuk, majd halmozunk mindre a sült sonkából, és szórunk a tetejükre szőlőszemeket is. Végül a bagettek egyik felére Meggy Chutneyt, a másik felére pedig Szilvamártást kanalazunk, illetve csorgatunk. 

 2019_09_26_020662.jpg

Csirkés "pulled" burger LEGJAVA Mandulás Szilva Chutneyval

Ezt a street foodot a klasszikus mandulás panír és a szintén népszerű aszalt szilvával töltött csirke ihlette. Sós juhtúróval az igazi! 

Hozzávalók (4 burgerhez): 

50 dkg csirke felsőcombfilé 

1 evőkanál olívaolaj 

só, őrölt fekete bors 

1 üveg LEGJAVA Mandulás Szilva Chutney (20 dkg)

4 db teljes kiőrlésű vagy rozsos buci 

salátalevelek 

10 dkg krémes juhtúró

A csirkét közepes méretű kockákra vágjuk. Az olívaolajat felhevítjük egy serpenyőben, majd átsütjük rajta a húst. Közben sózzuk, borsozzuk. Papírtörlőre szedjük, majd amikor kezelhető hőmérsékletűre hűlt, minél kisebb darabokra vágjuk. Összekeverjük a Szilva Chutneyval.

A bucikat kettévágjuk, belső oldalukat ízlés szerint meg is piríthatjuk forró, zsiradékmentes serpenyőben. Megpakoljuk a salátalevelekkel, a csirkével és a morzsolt juhtúróval. 

 2019_09_26_020664.jpg

Cukkinis-kolbászos kagylótészta LEGJAVA Hétfűszeres Paprikaszósszal 

Telt, édeskés-fűszeres paprika, hozzá pedig egy finom, karakteres ízű kolbász. Annyira jól kiegészítik egymást! 

Hozzávalók (4 adaghoz):

35 dkg kagylótészta 

só 

1 evőkanál olívaolaj 

30 dkg szárazkolbász (ha szükséges, lehéjazva) 

1 csokor újhagyma fehér része 

35-40 dkg cukkini 

1 üveg LEGJAVA Hétfűszeres Paprikaszósz (20 dkg) 

A kagylótésztát lobogó, enyhén sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük. 

Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, majd a felkockázott kolbászt sütni kezdjük rajta. Hozzáadjuk a megtisztított, felkarikázott újhagymát és a megmosott, kis kockákra vágott cukkinit. Összesütjük, kissé megsózzuk, majd hozzáforgatjuk a tésztát és a Paprikaszószt. Melegen tálaljuk. 

2019_09_26_020657.jpg

Zabos-mascarponés pohárdesszert LEGJAVA finomságokkal

Jolly joker desszert: sütni sem kell, és a különböző LEGJAVA lekvárokkal, szószokkal kedvünk szerint variálhatjuk az ízeket. 

Hozzávalók (4 adaghoz): 

A krémhez: 

1 dl habtejszín 

1 tasak vaníliás cukor 

porcukor ízlés szerint (elhagyható)

25 dkg mascarpone

16 db zabkeksz, valamint adagonként:

2 evőkanál LEGJAVA Borsos-Mentás Eperszósz és egy kevés pirított mandulaszirom vagy

2 evőkanál LEGJAVA Natúr Almalekvár és egy kocka étcsoki, esetleg némi őrölt fahéj vagy

 2 evőkanál LEGJAVA Pezsgős Őszibaracklekvár és pár szem mandula, mazsola

A hideg tejszínt habbá verjük, hozzáforgatjuk a cukro(ka)t és a mascarponét. Egy desszertes pohár aljába beletördelünk 3 zabkekszet, erre jön a krém negyede, a kiválasztott szósz vagy lekvár, a további feltét és a maradék 1 összetördelt keksz. Hasonlóan elkészítjük a többi poharat is, azonnal tálaljuk. 

2019_09_26_020675.jpg

Egyedi kerámiák a posztban: Pastel Ceramics

Jövő héten jön a posztom 2. része újabb LEGJAVA receptekkel! 

süti beállítások módosítása