Serpenyős burgonya birssel, sonkával, kelbimbóval

és sok-sok mikrozölddel / gluténmentes recept

2019. október 14. - Csigó Zita

A legutóbbi Kiskertpiacon végre vettem egy nagy-nagy csomag mikrozöldet a Mikrozöldben makroíztől, valahogy ősszel annyira kellenek a friss ízek. A mikrozöldeket azért szeretem nagyon, mert amellett, hogy rendkívül egészségesek, a fenti szlogen egyáltalán nem túlzás, valóságos ízbombák, szuperül feldobják a szendvicseket, salátákat (édesburgonyával és sütőtökkel, illetve céklával mindenképpen próbáljátok ki), de persze krémlevesek tetejére is szórhatjátok, sőt például olyan serpenyős ételekbe is tehetitek, mint az alábbi. 

2019_10_14_020953.jpg

desktop114_1.jpg

Hogy miért is kellene minden nap mikrozöldet ennünk? Mert nagyon finomak, naná. Többször csináltam például cottage cheese-es szendvicseket velük, annyira jól feldobták a semlegesebb alapot. Emellett viszont számos további pozitív tulajdonsággal bírnak, tessék elolvasni itt, a legfontosabbakat gyorsan össze is foglalom (puskáztam a honlapról). 

  • Nagyon zamatosak, a picike méretükre nyugodtan mondhatjuk, hogy fordítottan arányosak az ízek intenzitásával. Épp ezért egy kevés is elég belőlük. Roppanós a textúrájuk, és hát nem utolsó sorban említsük azért meg, hogy marha jól mutatnak az ételek tetejére szórva.
  • Választhatunk lágy ízvilágú mikrozöldeket (borsó, napraforgó, brokkoli, vöröskáposzta, fodros kel, cékla, amaránt) és pikáns-csípőseket (retek, mustár, zsázsa, hagyma, sarkantyúka levél). Én egy nagy doboz pikáns mixet vásároltam. :) 
  • Fajlagosan átlagban 50-szer több vitamin és ásványi anyag van bennük, mint a kifejlett növényekben. Ez azért jól hangzik, ugye? A mikrozöldek a fűszernövények vagy zöldségek szikleveles hajtásai. A csírákkal szemben fotoszintetizálnak is, ez a tulajdonságuk szintén növeli a tápértéküket.

    ...és ráadásul még egy hatalmas plusz:
  • Ha Mikrozöldben makroíz mikrozöldeket vásárolunk, a csomagolás se tévesszen meg: környezettudatos, növényi keményítőből származó, lebomló dobozban kapjuk meg a kis növényeket. Persze csak akkor, ha a vágott verzió mellett döntünk, mert előnevelt, tálcás növénykéket is választhatunk. 

    2019_10_12_020874.jpg

És akkor jöjjön a recept! Azt szerintem már nem kell mondanom, hogy a serpenyős "műfaj" az egyik kedvencem, gyors, finom és annyi módon variálhatók az ilyen ételek, hogy hónapokig el lehetne élni rajtuk. És nem győzöm hangsúlyozni: maradékmentők is, nem hiába került be több serpenyős fogás a Morzsapartyba.

A krumpli-birsalma-hagymák-valamilyen hús kombinációt nem tudom megunni, ez például egy korábbi, ma PONT egy éves (mik vannak...tök véletlen) receptem. Ha ilyen ételeket készítek, mindig rengeteg zöldfűszert használok, most viszont a fűszereket mikrozöldekkel váltottam ki, magába az ételbe csak só és bors került. Egyszerre őszies egy pici friss tavasszal, telt és könnyed, karakteres, de nem nehéz. Jó lett, na. :) 

2019_10_14_020948.jpg

Hozzávalók (4 személyre): 

kevés só

35 dkg sütni való burgonya (kisebb szemű sárga fajtát használtam) 

20 dkg kelbimbó 

2 birsalma 

pár szem egész bors

2 evőkanál olívaolaj (vagy libazsír) 

fél fej vöröshagyma 

4 szál újhagyma fehér része 

2 gerezd fokhagyma 

10 dkg fekete-erdei sonka 

őrölt fekete bors 

egy kis marék mikrozöld mix

egy nagy marék krémes juhtúró 

Az előfőzésekkel kezdünk. Külön lábasokban, bő, enyhén sós vízben roppanósra főzzük a megmosott burgonyát, a megtisztított kelbimbót és a meghámozott, nagyobb kockákra vágott birsalmát. Ez utóbbinak pár szem egész borsot teszünk a főzővízébe só helyett. Amikor elkészültek, leszűrjük mindet. 

Egy serpenyőben felmelegítjük az olajat vagy a zsírt. Rádobjuk a megtisztított, felaprított hagymákat, lassú tűzön jó puhára sütjük. Mehet hozzájuk a felcsíkozott sonka, majd az egészhez hozzáforgatjuk a krumplit, a kelbimbót (a nagyobb szemeket kettévágva) és a birskockákat. Összesütjük, sózzuk, borsozzuk. Hagyjuk picit hűlni, majd mikrozöldekkel és morzsolt juhtúróval megszórva tálaljuk. 

2019_10_14_020947.jpg

2019_10_12_020879a.jpg