Sütőtökös kuszkuszsaláta

A recept elkészítésében a Russell Hobbs egyik legszebb :) vízforralója segített

2019. október 22. - Csigó Zita

A sütőtök nagy túlélő az őszi-téli szezonban, régóta szupersztár, de sosem lett elcsépelt, valamit jól csinál, az biztos. Például rengeteg étel alapja lehet, gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, nincs benne sok kalória, ráadásul édes és sós ételekhez egyaránt felhasználhatjuk. Én egy hétig simán elvagyok sütőtökön, annyira változatosan elkészíthető. Ha sós ételekhez készítem, kétféle fűszerezéssel szeretem a legjobban: szójaszósz-gyömbér-csili kombinációval vagy zöldfűszerekkel, például zsályával és rozmaringgal. Most ez utóbbira mutatok egy receptet. 

2019_10_22_021218_2.jpg

desktop119.jpg

2019_10_22_021221.jpg

A poszt reklámot tartalmaz. 

A Russell Hobbs jóvoltából ez a csoda klassz Bubble vízforraló segített kuszkuszt "főzni". 2300 W-os teljesítménnyel bír, 1,5 l víz fér bele, ezért a dupla mennyiségű kuszkusz felöntéséhez szükséges víz mellett még egy nagy bögre teára valót is simán felforraltam benne egyszerre. Kivehető, mosható vízkőtlenítő vízszűrője van, gyors, nem csöpög, működés közben kék fénnyel világít, és nagyon szép a formája. :) Két színben szerezhetitek be, pasztell rózsaszínben és pasztell zöldben, én az utóbbi mellett döntöttem. Ha meleg fény alá teszitek, inkább zöldes, ha hideg fényforrás éri, akkor pedig inkább kékes árnyalatú, na, most kiszólt a fotós belőlem. :) 

2019_10_22_021232.jpg

Hozzávalók (4 személyre): 

30 dkg sütőtök (hámozva, tisztítva mérve)

olívaolaj

8 zsenge zsályalevél

4 kis ág rozmaring 

20 dkg kuszkusz

4 dl víz

25 dkg ceruzabab 

kevés citromlé

1 kis fej lila hagyma

15 dkg fekete-erdei sonka 

1 csokor újhagyma 

A sütőtököt megtisztítjuk, felkockázzuk, majd kiterítjük egy sütőpapírral bélelt sütőlemezen. Meglocsoljuk kevés olívaolajjal, finoman megsózzuk, összeforgatjuk, majd rádobunk a kockákra 6 zsályalevelet és 3 kis rozmaringágat. 180 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük a tököt. 

Közben a kuszkuszt hőálló, lefedhető tálba szórjuk. Vizet forralunk, a kuszkuszra öntjük, megsózzuk, összekeverjük, majd lefedjük. Állni hagyjuk 10-15 percig, ezalatt a kuszkusz felszívja a vizet, és szépen megpuhul.

A ceruzababot megmossuk, végeiket lecsípjük, feldaraboljuk. Enyhén sós, citromlével ízesített vízben roppanósra főzzük, majd azonnal leszűrjük. 

Egy serpenyőben felhevítünk kevés olívaolajat. Rátesszük a megpucolt, finomra aprított lila hagymát, sütni kezdjük. Hozzádobjuk a maradék zsályát és rozmaringot, ezután mehet hozzá a felcsíkozott fekete-erdei sonka is. Összesütjük. Mind a serpenyőből, mind pedig a sült tökről eltávolítjuk az egész fűszereket. 

Az újhagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk. A zöldjéből félreteszünk a tálaláshoz. A kuszkuszt villával fellazítjuk, hozzákeverjük a sült tököt, a ceruzababot, a serpenyős sonkát és az újhagymát. Felcsíkozott újhagymazölddel megszórva tálaljuk, langyosan a legfinomabb.

desktop120.jpg

A poszt egyedi kerámiái: Apacuka Ceramics