Csirkés-pórés empanada

LEGJAVA Fűszeres Alma Chutneyval és fűszerkeverékkel

2019. október 25. - Csigó Zita

Az egyik előző posztomban már sokat írtam a LEGJAVA termékekről, nagyon szeretek velük dolgozni: finomak, egészségesek és az a társadalmi szerepvállalás is példaértékű, amely a céget jellemzi. Most egy olyan receptet mutatok, ami nem csupán irtó finom, hanem praktikus is, hiszen jól szállítható és melegíteni sem kell. Így nyugodtan magatokkal vihetitek kirándulni, munkahelyre vagy suliba. 

2019_10_20_021164.jpg

desktop117_1.jpg

A batyukba LEGJAVA Fűszeres Alma Chutney került (kerek, fűszeres ízek jellemzik, ha nem bonyolítanátok túl az ebédet, csak kanalazzatok belőle sült húsok mellé), a húst pedig LEGJAVA Fűszeres Szárított Zöldségkeverékkel sütöttem át. Mielőtt jön a recept, pár mondat a fűszerkeverékekről. 3 különböző mix kapható (natúr, vegyes és fűszeres), én most az utóbbival főztem, szárított sárgarépadara, paszternákdara, vöröshagymadara, petrezselyemlevél, fokhagymadara, lestyánlevél, őrölt fekete bors és őrölt gyömbér került bele, a gyömbér adja meg a keverék plusz fűszerességét, az almával pedig szuper párost alkot. Zöldségkeverékekkel nehéz megvenni, mert vagy annyira "természetesek", hogy épp ízük nincs (minden bizonnyal a kevésbé jó minőségű alapanyagok miatt) vagy a zacskó kibontása után azonnal megcsap a jellegzetes mű szag. A LEGJAVA keverékekre szerencsére egyik állítás sem jellemző, finomak, intenzív ízűek, só és ízfokozó hozzáadása nélkül készülnek.

2019_10_17_021144.jpg

2019_10_20_021170.jpg

Empanada csirkével, LEGJAVA Fűszeres Alma Chutneyval és Fűszeres Szárított Zöldségkeverékkel 

Hozzávalók (7-8 darabhoz): 

A tésztához: 

30 dkg liszt 

5 dkg vaj 

2 nagy csipet só 

0,5 dl semleges ízű olaj 

1,5 dl langyos víz 

1 kis tojás a kenéshez 

A töltelékhez: 

1 evőkanál olívaolaj

1 evőkanál vaj

1 kisebb póréhagyma fehér része (kb. 8 dkg)

25 dkg csirke felsőcombfilé 

1 púpozott evőkanál LEGJAVA Fűszeres Szárított Zöldségkeverék 

8 dkg LEGJAVA Fűszeres Alma Chutney 

A tésztához a lisztben elmorzsoljuk a hideg, kockákra vágott vajat. Hozzáadjuk a sót, az olajat és a vizet. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd folpackba csomagoljuk a tésztát, és hűtőbe tesszük.

Közben elkészítjük a tölteléket. Az olaj és a vaj keverékét felmelegítjük egy serpenyőben. Rátesszük a felkarikázott pórét, lassú tűzön puhára sütjük egy kevés sóval. Közben a csirkét kis kockákra vágjuk. A puha hagymára szórjuk, hozzáadjuk a fűszerkeveréket és ízlés szerint még sót, majd összesütjük. Hagyjuk legalább langyosra hűlni. Ezután áttesszük egy keverőtálba, hozzákanalazzuk a chutneyt, és alaposan összekeverjük.

A pihentetett tésztát lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk. Kiszúrunk belőle mérettől függően 7-8 tésztakorongot (legegyszerűbb egy müzlis tál száját rátenni, majd körbevágni késsel), mindegyik közepére halmozunk kb. 2 evőkanálnyi ragut. A korongok szélét lekenjük kevés vízzel, összeragasztjuk, széleiket villával megmintázzuk, majd végül a tetejüket lekenjük az elhabart tojással. Végül megszurkáljuk villával, hogy sülés közben a gőz távozni tudjon. 

A batyukat sütőpapírral borított sütőlemezre helyezzük, és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 25-28 perc alatt készre sütjük. 

desktop118_1.jpg

Kerámiák a posztban: Apacuka Ceramics