Csigó Zita gasztroblogja

Gluténmentes* amerikai palacsinta mézesfűszerrel

December 5.

2019. december 05. - Csigó Zita

Minden évben belefutok abba a "hibába", hogy a visszaszámlálós posztok menthetetlenül elbillennek az édességek irányába. Ennek az az egyik oka, hogy nagyon szeretem a téli fűszerekes sütiket és a szintén téli gyümölcsöket, a másik pedig az, hogy a visszajelzések alapján ti is ezeket a recepteket várjátok/szeretitek a legjobban. A következő napokban azért jön pár sós recept, viszont Mikulás előestéjén valahogy adta magát már megint az édes. 

2019_12_05_021840.JPG

5_1.png

2019_12_05_021841.JPG

desktop140.jpg

*Kérlek, ha gluténérzékeny vagy, különösen figyelj a hozzávalókra! A Skyr dobozán az állt, hogy nyomokban tartalmazhat glutént, illetve a zabpehelyliszt és a sütőpor esetén is győzödj meg a garantált gluténmentességről!

Túrós, ricottás, tejfölös, joghurtos amerikai palacsintát már rengeteget sütöttem. Ezúttal viszont azt próbáltam ki, hogy milyen egy gluténmentes alaprecept Skyrrel. Ha valaki esetleg nem ismerné, ez egy tradicionális izlandi joghurtféleség (saját oltókultúrával), amely zsírszegény tejből készül. Épp ezért magas fehérje- és alacsony zsírtartalom jellmezi, és ha számít a kalória, elmondható, hogy az is igen barátságos kereteken belül marad. :) Jó sűrű, krémes, én a Lidl sajátmárkás termékét szoktam vásárolni (4-féle ízben kapható: epres, áfonyás, vaníliás és málnás). Azt szeretem benne a legjobban, hogy csak kellemesen édeskés, semmi tolakodóan "túl édes" nincs benne.  

desktop141_1.jpg

Hozzávalók (16 darabhoz): 

1 doboz vaníliás Skyr (15 dkg) 

2 tojás 

2 evőkanál nádcukor 

1 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék 

1 kávéskanál sütőpor 

10 dkg zabpehelyliszt 

1,5 dl tej 

kókuszzsír a sütéshez 

A Skyrt elkeverjük a tojásokkal, a nádcukorral, a mézesfűszerrel és a sütőporral. Apránként, felváltva hozzáadagoljuk a zabpehelylisztet és a tejet, sűrű masszát kell kapnunk. Palacsintasütőben, kevés felolvasztott kókuszzsíron kisebb palacsintákat sütünk belőle.

Datolyaszilvával és mézzel tálaltam. 

Egyedi kerámiák a posztban: Apacuka Ceramics

2019_12_05_021836.JPG

Adventi készülődés a blogon és az Instagramon: receptek, dekorációs ötletek és ajánlók a csodaszép, tudatos&természetes ünnepért. És persze egy Morzsapartyért is játszunk majd! Katt

desktop132.jpg

süti beállítások módosítása