Ígérem, lesz még bőven édesség az adventi ablakokban, de most evezzünk sós vizekre! Az egyszerű párolt káposztát turbóztam fel némi ázsiai ízzel (a gombát el is hagyhatjátok vagy más zöldséggel helyettesíthetitek, ha nem passzol a főételhez), szuper lesz különböző sültek mellé. Igazi villantós köret!
Hozzávalók (2 rúdhoz):
50 dkg fejes káposzta
20 dkg csiperke gomba (vagy más zöldség, esetleg több káposzta)
1 evőkanál olívaolaj
1 kis fej vöröshagyma
4 cm friss gyömbér lereszelve
1 evőkanál nádcukor
4-5 evőkanál teriyaki szósz
só (kevés!), őrölt fekete bors
kb. 12-13 dkg vaj
1 csomag (6 lapos) réteslap
néhány evőkanál zsemlemorzsa
1 kis tojás a kenéshez
A megtisztított káposztát vékony csíkokra vágjuk, a szintén megtisztított gombát felcikkezzük. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat. Először rádobjuk a finomra vágott hagymát, majd mehet hozzá a lereszelt gyömbér. (Gyömbért a szósz is tartalmaz, de még egy kis friss íz remek lesz a nehezebb húsos fogások mellé.) Rádobjuk a káposztát, megszórjuk a cukorral, sütni kezdjük.
Amikor már puhul a káposzta, hozzáadjuk a gombát és a teriyaki szószt. Finoman megsózzuk, megborsozzuk, összesütjük. Félretesszük hűlni.
A vajat megolvasztjuk. Egy réteslapot tiszta konyharuhára fektetünk, beecseteljük olvasztott vajjal. Rátesszük a 2. lapot, amire ismét vaj kerül és a 3. lap. Egy kb. 10 cm-es sávot (a széleket üresen hagyva) beszórunk zsemlemorzsával, és ráhalmozzuk a töltelék felét. Visszahajtjuk a széleket, majd a konyharuha segítségével feltekerjük a rétest. Áttesszük egy sütőpapírral bélelt tepsibe, a tetejét lekenjük a felvert tojással. A többi alapanyagból hasonlóan elkészítjük a másik rudat is.
A réteseket 180-190 °C-os sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük. Kis pihentetés után szeleteljük fel.
Adventi készülődés a blogon és az Instagramon: receptek, dekorációs ötletek és ajánlók a csodaszép, tudatos&természetes ünnepért. És persze egy Morzsapartyért is játszunk majd! Katt!