Csilis-mézes egészben sült sütőtök

December 11.

2019. december 11. - Csigó Zita

Nem olyan régen egyben sült húsos recepteket készítettem/fotóztam egy magazinnak. Akkor jutott eszembe, hogy de menő lenne valami "hasonló" vegetáriánus változatban is, persze jó fűszeresen, kicsit különlegesebb ízekkel feldobva. Sok dolgotok nem lesz vele, és nyugi, húsok mellé is lazán tálalhatjátok! 

2019_12_12_021931.JPG

11.png

desktop150_1.jpg

2019_12_12_021921.JPG

Hozzávalók (2 adaghoz): 

1 db kb. 80 dkg-os sütőtökdarab, minél egyenesebb, szabályosabb 

2 evőkanál édes csiliszósz 

1 evőkanál szójaszósz 

1 teáskanál méz 

A tököt megtisztítjuk, majd éles késsel beirdaljuk (kb. az 1/3-ig). Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Az édes csiliszószt összekeverjük a szójaszósszal és a mézzel. Átkenjük ezzel a tök beirdalt részét, majd forró, 190-200 °C-os sütőbe tesszük. Puhára sütjük (vastagságtól függően 35-50 perc), közben még néhányszor átkenjük a mázzal. Érdemes jól megpirítani, úgy a legfinomabb! :) 

És ha már fűszerek: steakkrumplit sütöttem a tök mellé, az egyik felét za'atar (só, szumák, kakukkfű, szezámmag), a másik felét zhug (só, paprika, koriander(levél), csili, fokhagyma, kardamom, lime-levél) fűszerkeverékkel ízesítettem. Mindkettő szuper jó az édeskés tökkel. Létezik egyszerűbb recept? :) 

Kerámiák a posztban: Apacuka Ceramics 

desktop151_1.jpg

2019_12_12_021928.JPG

Adventi készülődés a blogon és az Instagramon: receptek, dekorációs ötletek és ajánlók a csodaszép, tudatos&természetes ünnepért. És persze egy Morzsapartyért is játszunk majd! Katt

desktop132.jpg