Boldog karácsonyt! Zabos linzer és a kedvenc piros-zöld salátám

december 24.

2019. december 24. - Csigó Zita

A karácsony előtti pár napban már nem szoktam új receptet feltenni a blogra. Semmi last minute, meg rohanj 24-én délelőtt még ezért-azért. :) Lezárni viszont mindenképpen le szeretném az előző hetek visszaszámláló posztjait, ezért mutatok pár fotót a mai nap előkészületeiből. És ne, légyszi ne rohanj az éjjel-nappaliba hozzávalókért, de a zabos keksz és a kedvenc gránátalmás-petrezselymes salim azért megérdemli, hogy receptileg és megemlítsük. :) Főleg, hogy egyáltalán nem csak karácsonyra készíthetők el. Én most pár napra kikapcs, de szilveszterre persze hozok még recepteket. Nagyon szép karácsonyt kívánok nektek! 

2019_12_24_022143.JPG

21-24.png

desktop161_1.jpg

2019_12_24_022149.JPG

Szeretek saját hagyományokat teremteni, és nem, nem dacból/lázadásból/feltűnési vágyból, hanem mert úgy gondolom, a karácsony a miénk, ünnepeljük úgy, ahogy szeretnénk. És bár ez egy gasztroblog, azért hadd írjam le: nem minden az étel körül forog nálunk, sőt. Ami viszont igen, az legyen különleges, olyan, ami más/több, mint a hétköznapokon, és egyáltalán nem baj, ha nem klasszikus karácsonyi. Egyébként klasszikus karácsonyit minden évben eszünk, a magazinos munkáimba mindig becsúszik egy-két-sok ünnepi anyag, úgyhogy a bejgli, a stollen, a töltött káposzta egy variációja és még sok más hasonló étel kapott egy pipát: októbertől december elejéig. :)

És akkor mit is főzök magunknak? Tengeri mindenfélét: ma estére egy iszonyú egyszerű fokhagymás tészta volt hatalmas garnélákkal, polippal, tintahallal. Sütinek készült zabos linzer, tiramisu és sós mogyorós-datolyás szaloncukor. Holnapra lesz még panettone, reggelire pedig "alap" a saját kovászos kenyér (egyébként hétköznap is, nagyon rászoktam, már egyáltalán nem veszünk boltban "sima" kenyeret). Holnap vacsorára lesz Szent Jakab kagyló, ez is olyan alapanyag, ami ritkán kerül az asztalra, pont tökéletes egy ünnepi alkalomra. Főételnek töltött tintahalat készítek, lesz többféle saláta, köztük a már említett "karácsonyi színű" salátám is. A további napokra pedig nem is terveztem, olyan jól tud esni pár tervezés-szervezés nélküli nap. Lehet, hogy sütit is sütök még, lehet, hogy előkapok valamit a mélyhűtőből, lehet, hogy kipróbálunk egy új éttermet, mert nem is főzök. Januártól úgyis újraindul a verkli. :) 

Ha kipróbálnátok a címben szereplő két receptet, csak csillagozzátok be egy későbbi alkalomra! 

Gránátalmás-petrezselymes saláta 

Hozzávalók (4 adaghoz): 

15 dkg gersli (árpagyöngy) 

2 evőkanál olívaolaj 

2 evőkanál frissen facsart citromlé 

2 nagy csokor petrezselyem 

1 gránátalma 

1 csokor zsenge újhagyma 

A gerslit átöblítjük, majd pár órára hideg vízbe áztatjuk. Ezután bő kétszeres mennyiségű, enyhén sós vízben puhára főzzük. Hagyjuk kihűlni. 

Az olívaolajat összekeverjük a citromlével és kevés sóval. A petrezselyemet leszárazzuk, felaprítjuk. A gránátalmát megtisztítjuk, a magokat különválasztjuk. Az újhagymát felkarikázzuk (kevés mehet hozzá a zsenge zöldjéből is). Az öntetet, a petrezselymet, a gránátalma magjait és a hagymát a gerslihez forgatjuk, ha szükséges, még megsózzuk. 

2019_12_24_022148.JPG

Zabos linzer 

Hozzávalók (6-7 nagyobb, összeragasztott linzerhez): 

10 dkg sima liszt 

10 dkg zabliszt 

12 dkg hideg vaj 

6 dkg cukor 

1 tojás 

kevés hideg víz 

tetszőleges lekvár a ragasztáshoz, porcukor a szóráshoz 

A kétféle lisztet összekeverjük, elmorzsoljuk benne a hideg vajat. Mehet hozzá a cukor, a tojás és annyi hideg víz, hogy összeálljon a tészta. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd folpakba csomagoljuk, és legalább 30 percre hűtőbe tesszük. 

A pihentetett tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, ha kicsit ragad, alálisztezünk. Pár mm vékonyra kinyújtjuk, kiszaggatjuk. A kiszaggatott formákat sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük (ha belső "lyukat" is szaggatunk, azt érdemes már a sütőlemezen, hogy ne deformálódjon el a forma). 180 °C-ra előmelegített sütőben vastagságtól és mérettől függően 12-16 perc kell a kekszeknek. A sütőlemezen hagyjuk kihűlni. Ezután már csak tölteni és porcukrozni kell. :) 

2019_12_24_022159.JPG

 

desktop160_1.jpg