Szilveszteri töltött stanglik

teljes kiőrlésű liszttel, túróval és tojáskrémmel

2019. december 28. - Csigó Zita

Karácsony és szilveszter között baromi gyorsan telik az idő. Tudom, hogy ilyenkor még javában bejglit esztek, de a blogon nem 31-én kell elkezdeni bulikajákat publikálni. :) Ezért mutatom is az első ötletem: gyors, finom és nyugodtan lehet rögtön dupla adagból készíteni.

2019_12_28_022181.JPG

desktop163_1.jpg

2019_12_28_022178.JPG

A sós süti alapja a klasszikus vajas-túrós pogácsa receptje. Fele sima, fele teljes kiőrlésű lisztből készítettem, szerintem így egyébként finomabb is, de nem kell megőrülni: ha olyan vandégeket vártok a házibuliba, akik fehér liszt rajongók, akkor szerintem ne szilveszterkor kezdjétek el átszoktatni őket. Majd másnap. :) 

Hozzávalók (20 darabhoz): 

2 tojás + 1 kis tojás a kenéshez 

5 dkg puha kolbász (ha szükséges, távolítsuk el a héját)

kb. 1,5 evőkanál mustár 

1 kávéskanál só + 1 kevés a krémhez 

12,5 dkg sima búzaliszt 

12,5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt 

25 dkg vaj 

25 dkg félzsíros túró 

1 tojást keményre főzünk, majd hagyjuk teljesen kihűlni. A kolbászt kis kockákra vágjuk, majd a tojással együtt késes aprítóba tesszük. Összetörjük épp annyi mustárral, hogy sűrű, krémes keveréket kapjunk (a kolbász maradjon darabos). Ízlés szerint megsózzuk. 

A kétféle lisztet összekeverjük a többi sóval, majd elmorzsoljuk benne a hideg, kis kockákra vágott vajat. Hozzáadjuk az áttört túrót és a másik tojást, összegyúrjuk. Ha van időnk, hajtogassunk mindenképpen! Ehhez a tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, és 1,5 cm vastagra nyújtjuk. Négy oldalról közép felé összehajtjuk, 30 percet pihentetjük, majd ismét kinyújtjuk. Ezt megismételjük még kétszer úgy, hogy mindig azonos hajtási és nyújtási irányt követünk.

Végül 1,5 cm vastag téglalappá nyújtjuk, és az egyik felét (keresztben) megkenjük a tojásos krémmel. Nem szükséges, hogy vastag legyen a töltelék, ennyi pont elég lesz. Ráhajtjuk a tészta másik odalát, a széleket összeigazítjuk, majd sodrófával ismét rámegyünk. 1-1,5 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, ezzel bele is dolgozva tölteléket. 

Rövidebb oldalától kezdve 20 egyenlő szélességű csíkra vágjuk, a tésztacsíkokat megtekerjük, és sütőpapírral bélelt sütőlemezre sorakoztatjuk. Tetejüket megkenjük egy kevés vízzel elkevert, felhígott tojással. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc kell nekik, a tepsiben hagyjuk kihűlni. 

1het_1.JPG

desktop164.jpg