Csigó Zita gasztroblogja

Sütőtökös snack

Morzsapartyztunk a Morzsaparty könyvbemutatón

2020. január 27. - Csigó Zita

Január 21-én este szuper jófej közönséggel "morzsapartyztunk" (vagy "Morzsapartyztunk"? :) ) az Óbudai Platán Könyvtárban. Ezekre a beszélgetésekre sosem készülök előre megírt szöveggel, a hely, a közeg és a közönség mindig összerántja a gondolatokat. A Platán zöld könyvtár, ezért a könyv mellett a környezettudatosságról is sok szó esett, úgy elröppent az az 1 óra, hogy észre sem vettem. És annyira szerettem, hogy a közönség soraiban is lelkes maradék-hasznosítók ültek, a végén sok-sok saját ötletet osztottak meg velünk azzal kapcsolatban, hogy ők hogyan tesznek a konyhai pazarlás ellen. 

2020_01_27_022624.JPG

morzsaparty_plakat_a3_page-0001.jpg

2020_01_27_022635.JPG

desktop171.jpg

Sokat gondolkoztam azon, hogy milyen kóstolót vigyek: legyen "maradékos", de szállítani/kóstol(tat)ni is könnyen lehessen, ne maszatoljon, ne kelljen hozzá evőeszköz, és persze legyen nagyon-nagyon finom. Ja, és olyat szerettem volna, ami a könyvben sem szerepel. Nagyon sokan elkészítettétek innen a blogról az idei szilveszteri snack receptem, ez adta az ötletet a mostani alkalomra. A túrót maradék sült sütőtökpüré váltotta fel, mutatom a roppant egyszerű receptet. 

Hozzávalók (1 nagy tepsihez): 

15 dkg sima búzaliszt + amennyit felvesz

10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt 

1 kávéskanál só (ízlés szerint növelhető)

25 dkg vaj 

25 dkg natúr, sült, kihűlt sütőtökpüré 

1 tojássárgája 

1 kis tojás (vagy tojássárgája) a kenéshez 

magok (pl. fekete szezám) a szóráshoz (elmaradhat) 

A kétféle lisztet összekeverjük a sóval, majd elmorzsoljuk benne a hideg, kis kockákra vágott vajat. Hozzáadjuk a krumplinyomóval áttört tököt és a tojássárgáját, összegyúrjuk. Kissé ragacsos tésztát kell kapnunk. Áttesszük egy gyúródeszkára, majd átdolgozzuk annyi liszttel, amennyit még felvesz ahhoz, hogy szép sima felületű tésztát kapjunk. 

Ezután következik a hajtogatás. Ehhez a tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, és 1,5 cm vastagra nyújtjuk. Négy oldalról közép felé összehajtjuk, 30 percet pihentetjük, majd ismét kinyújtjuk. Ezt megismételjük még kétszer úgy, hogy mindig azonos hajtási és nyújtási irányt követünk.

Végül 1,5-2 cm vastag téglalappá nyújtjuk, és éles, lisztbe "mártott" pengéjű késsel kis kockákra vágjuk. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre sorakoztatjuk a kockákat, tetejüket lekenjük kevés vízzel hígított tojással vagy tojássárgájával. Ha szeretnénk, megszórhatjuk magokkal. 180 °C-ra előmelegített sütőben 25-30 perc kell nekik. 

2020_01_27_022626.JPG

desktop170_1.jpg

süti beállítások módosítása