Helló, Bonduelle Légumio!

Zöldségek és hüvelyesek új formában

2020. január 31. - Csigó Zita

Még karácsony előtt landolt az Ízes Élet szerkesztőségében egy nevemre szóló, csinos kis Bonduelle Légumio csomag. Nagyon szeretem kipróbálni azokat az újdonságokat, amelyek passzolnak a könnyű, tudatos (és persze sokszor mentes) konyhához, ezért is vártam annyira, hogy megkóstolhassam a zöldségekből és hüvelyesekből készülő tésztákat. Ja, és a szószok is annyira finomak, mintha nyár közepe lenne, és éppen most szedtem volna hozzájuk a zöldfűszereket. 

2020_01_30_022750.JPG

desktop173_1.jpg

2020_01_30_022738.JPG

2020_01_30_022736.JPG

Ha ránézünk a dobozra, első blikkre hagyományos (színezett) száraztésztának tűnnek a Bonduelle Légumio termékcsalád új tésztái, valójában azonban nem klasszikus liszt az alapanyaguk, hanem hüvelyesekből és zöldségekből készülnek. Nem tartalmaznak semmilyen tartósítószert vagy színezéket, és természetesen glutén-, tojás- és laktózmentesek. Háromféle formában kaphatók: csicseriborsó és kukorica fusilli, vöröslencse és sárgarépa penne (ezt próbáltam ki), valamint cukkini és zöldborsó rigatoni. 

Hogyan készülnek? A száraz hüvelyeseket és dehidratált zöldségeket őrölt lisztté alakítják, majd kevés vízzel összekeverve tésztát készítenek belőle. Ezt követi a formázás, végül pedig a kiszárítás. Bármelyik fajtára is esik a választásunk, csak jót teszünk a szervezetünkkel, hiszen a zöldségek és a hüvelyesek fontos fehérje- és rostforrások. Ráadásul nem elhanyagolható szempont, hogy a termékcsalád segítségével a gluténérzékenyeknek sem kell lemondaniuk a tésztás ételek élményéről. Elkészítésük roppant egyszerű: lobogó, sós vízben pár perc kifőzzük, ugyanúgy, mint a hagyományos (durum) tésztákat. 

Ha a tésztával megvagyunk, jöhet a feltét. A Bonduelle szószokat is ajánl a tésztákhoz, a nagy és lédús zöldségdarabok finom, fűszeres szószban kerülnek az üvegekbe. Választhatunk zöldségkeveréket padlizsánnal, zöldfűszeres szószban, zöldségkeveréket sárga cukkinivel, tejszínes szószban és zöldségkeveréket cukkinivel, olívás szószban.

A vöröslencse-sárgarépa pennét kipróbáltam "saját" szósszal is, egész pontosan a padlizsános-zöldfűszeressel. Ami nagyon tetszik, az az, hogy intenzív, de 100%-ban természetes ízei vannak a szósznak, mintha nyáron főznénk friss, kertben szedett alapanyagokból. 

2020_01_30_022740.JPG

És persze tovább is gondoltam a tésztát és a szószt, ez utóbbi például szuper mártogatósnak is, mondjuk fekete-erdei sonkás és olajbogyós tortillatekercsekkel tálalva. A vöröslencse és a répa édeskés ízei pedig gyömbér és szójaszósz, illetve teriyaki szósz után kiáltottak, ezért egy gyors húsmentes feltét készült a pennéhez. 

Hozzávalók (4 személyre):

1 doboz Bonduelle Légumio vöröslencse-sárgarépa penne

1 evőkanál mogyoróolaj (vagy szezámolaj)

1 csokor újhagyma fehér része

1 teáskanál frissen reszelt gyömbér

25 dkg csiperkegomba 

1 doboz (18 dkg-os kiszerelés) füstölt tofu

2 evőkanál szójaszósz 

4-5 evőkanál teriyaki szósz 

korianderzöld 

A pennét lobogó, enyhén sós vízben kb. 7 perc alatt kifőzzük. Közben elkészítjük a feltétet. Az olajat felmelegítjük egy serpemyőben. Rádobjuk a felkarikázott újhagymát, sütni kezdjük. Mehet hozzá a gyömbér, ezután a megtisztított, felcikkezett gomba, majd a kockákra vágott tofu. Összepirítjuk, hozzáöntjük a kétféle szószt, és még pár percet sütjük. Sózni nem szükséges. Beleforgatjuk a kifőtt, leszűrt pennét, korianderlevelekkel díszítve tálaljuk. 

2020_01_30_022748.JPG

2020_01_30_022746.JPG