Csigó Zita gasztroblogja

Almás palacsinta

Zabliszttel és teljes kiőrlésű búzaliszttel

2020. február 24. - Csigó Zita

Holnap húshagyókedd, a farsangi időszak utolsó napja. Gondolkoztam, hogy fánkot vagy palacsintát készítsek a blogra, ugyanis a palacsinta világnapját is holnap ünnepeljük. Nem véletlenül: a régi időkben ez a nap volt az utolsó lehetőség arra, hogy a böjt előtt felhasználják a háznál fellelhető maradék zsiradékot és tojást. A palacsinta pedig jó maradékmentőnek bizonyult (régi korok morzsapartyja :) ), ebből alakult ki az ünnepnap. Tudjátok, hogy nagy amerikai palacsinta fan vagyok, most viszont szintén a "régi időkbe" nyúltam vissza ezzel a klasszikus recepttel. Annyit variáltam rajta, hogy sima lisztet nem tettem bele, a sűrűbb, almás tésztához kifejezetten jól megy, hogy nem finomított lisztből készül. 

2020_02_24_023242.JPG

desktop178_1.jpg

2020_02_24_023245.JPG

2020_02_24_023239.JPG

Hozzávalók (4 személyre): 

2 tojás 

2,5 dl tej 

2 evőkanál nádcukor 

1 vaníliarúd magjai 

1 evőkanál citromlé

15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt 

5 dkg zabpehelyliszt 

2 nagyobb méretű alma 

szódavíz 

kókuszzsír a sütéshez 

A tojásokat kikeverjük a tejjel, a cukorral, a vaníliamagokkal és a citromlével. Hozzászórjuk a kétféle lisztet. Az almákat megmossuk, meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn belereszeljük. Összekeverjük, majd annyi szódavizet adunk hozzá, hogy a hagyományos palacsintatésztánál kissé sűrűbb (de folyós!) állagú masszát kapjunk. Letakarjuk, és hűtőben legalább 1 órát pihentetjük. 

Ha szükséges, sütés előtt még hígíthatunk a tésztán. Ezután egy serpenyőben kókuszzsírt hevítünk, és kisebb merőkanálnyi adagokban kisütjük a palacsintákat. 10-12 darab lesz belőle, a kisebb méret azért is praktikus, mert lapáttal könnyen meg tudjuk fordítani a serpenyőben, biztosan nem fognak elszakadni. 

Legjava Pezsgős Őszibaracklekvárral, aszalt gyümölcsökkel és mandulával tálaltam, de persze fahéj, méz, juharszirup vagy más lekvár is szuper hozzá. 

desktop177_1.jpg

süti beállítások módosítása