Sárgabarackos pite kínai ötfűszerrel

2020. július 30. - Csigó Zita

A kínai ötfűszer (fahéj, szegfűszeg, szecsuáni bors, csillagánizs és édeskömény keveréke) eszméletlen finom édes gyümölcsökkel kombinálva. Talán inkább hűvösebb időben szokás használni (pl. nekem ez az egyik kedvenc téli receptem), de a nyári gyümölcsökkel (főleg barackfélékkel és szilvával) is annyira jó, hogy kár lenne kihagyni. Ha valaki mégis a klasszikusabb ízekre szavaz, fahéjjal is nyugodtan elkészítheti a pitét, a tésztája szintén kipróbálós szerintem. :)

2020_07_30_026559.JPG

2020_07_21_026337.JPG

desktop201_1.jpg

2020_07_30_026569.JPG

Hozzávalók (egy kb. 24 cm-es kerek formához): 

A tésztához: 

3 tojás 

15 dkg nádcukor 

1 teáskanál vanília aroma 

20 dkg görög joghurt 

fél dl semleges ízű olaj

20 dkg zabpehelyliszt 

10 dkg fehér tönkölyliszt (vagy akár sima liszt) 

fél tasak sütőpor 

A tetejére: 

9-10 sárgabarack 

4 evőkanál zabpehely

1,5 evőkanál nádcukor 

1 csapott teáskanál kínai ötfűszer

1 kis marék tetszőleges olajos mag (vagy magkeverék)

A tésztához a tojásokat habosra keverjük a nádcukorral és a vaníliával. Hozzáadjuk a joghurtot és az olajat, majd az egészet simára keverjük a kétféle liszttel és a sütőporral. Sűrű tésztát fogunk kapni. Sütőpapírral bélelt kerek, kapcsos formába simítjuk. 

A barackokat megmossuk, kimagozzuk, cikkekre vágjuk. Belső oldalukkal felfelé kirakjuk a pite tetejét. Megszórjuk a zabpehellyel, valamint a nádcukor és az ötfűszer keverékével. 180 °C-ra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük. A sütési idő második felében alufóliával letakarhatjuk. Hagyjuk legalább langyosra hűlni, durvára vágott (esetleg megpirított) magkeverékkel megszórva tálaljuk. 

2020_07_30_026563.JPG

2020_07_30_026568.JPG