Csigó Zita gasztroblogja

Cookies & cream fagyi

...egy kicsit másképp

2020. augusztus 10. - Csigó Zita

Keksz és fagyi, fagyi és keksz. Csak jók lehetnek együtt, ugye? Ráadásul cukorral sem kell teletömni a fagyialapot, az érett banán eleve szuperül édesít. Szóval cookies & cream, de picit másképp, házi tönkölykeksszel, mézzel és nádcukorral (az édesítőket persze módosíthatjátok is kedvetekre). És még egy dolog: ha betartjátok a 30 percenkénti átkevergetést, fagyigép nélkül is krémesre fagy.

2020_08_09_026786.JPG

2020_08_09_026778.JPG

desktop203_1.jpg

desktop204_1.jpg

2020_08_09_026789.JPG

Hozzávalók (6 nagyobb vagy 8 pici adaghoz): 

A kekszhez: 

13 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt 

2 dkg kakaópor 

10 dkg vaj 

8 dkg nádcukor 

1 tojás 

A fagyihoz:

4 (túl)érett banán 

50 dkg mascarpone 

4 evőkanál méz (ízlés szerint) 

2 teáskanál vanília aroma 

A kekszhez a tönkölylisztet összekeverjük a kakaóporral. Elmorzsoljuk benne a hideg, kis kockákra vágott vajat, hozzáadjuk a nádcukrot és a tojást. Összedolgozzuk, majd 10 darab egyforma méretű, laposabb halmot formázunk belőle sütőpapírral bélelt sütőlemezre. Jó hír, hogy nem kell "annyira szépre" formázni :), hiszen úgyis össze fogjuk tördelni, legalább egy részét. 180 °C-ra előmelegített sütőben 15 percet sütjük. A sütőlemezen hagyjuk kihűlni. 

Közben elkészítjük a fagyit is. A meghámozott banánokat késes aprítóban (vagy turmixgépben) összetörjük, simára keverjük a mascarponéval, a mézzel és a vaníliával. Lapos, fagyasztható tálba simítjuk, lefedjük, fagyasztóba tesszük. 30 percenként villával átkeverjük, legalább 6-8 alkalommal. Ezután hagyjuk kissé kiolvadni, beletördelünk tetszés szerinti mennyiségű kekszet (én ehhez az adaghoz 6 kekszet tördeltem bele, a többit félretettem a tálaláshoz), és visszatesszük a fagyasztóba. Hasonlóan átkeverjük még pár alkalommal. 

desktop205_1.jpg

süti beállítások módosítása