Áfonyás-túrós óriás briós

2020. augusztus 20. - Csigó Zita

Augusztus 20-ra először kenyeret terveztem a blogra, de hamar elvetettem, amikor átnéztem a legutóbbi posztjaim, volt kenyérféle bőven. :) Viszont új gabona, új kenyér, szerettem volna valami rusztikus, kelt tésztás péksütit készíteni. Tudjátok, aminek a tésztáját olyan jól lehet gyúrni, dögönyözni, felér egy terápiával. Így készült ez a briós (vagy csiga, tekercs, ahogy jobban tetszik). 

2020_08_20_026924.JPG

desktop210.jpg

2020_08_20_026901.JPG

desktop211.jpg

2020_08_20_026914.JPG

2020_08_20_026922.JPG

Hozzávalók (egy hatalmas brióshoz): 

A tésztához:

40 dkg kenyérliszt (fehér búzaliszt) 

10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt 

8 dkg vaj 

5 dkg cukor + 1 teáskanál 

2 nagy csipet só

1 tojássárgája 

kb. 2,8 dl langyos tej + 1 evőkanál 

2,5 dkg friss élesztő 

1 kis tojás a kenéshez 

A töltelékhez: 

15 dkg (krémes) túró

1,5 evőkanál porcukor 

1 tasak vaníliás cukor

sűrű áfonyalekvár 

A kétféle lisztet keverőtálba szórjuk, összekeverjük. Elmorzsoljuk benne a hideg, kis kockákra vágott vajat, hozzáadjuk a cukrot, a sót és a tojássárgáját. Közben kb. 2 dl langyos tejben az 1 teáskanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A tésztához adjuk, gyúrni kezdjük. Közben apránként hozzálocsoljuk a maradék langyos tejet, egészen addig, amíg szépen összeáll a tészta. Letakarjuk, meleg helyen hagyjuk a duplájára kelni. 

A töltelékhez a túrót összekeverjük a kétféle cukorral. 

A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, kb. 4 mm vékony téglalappá nyújtjuk. A felső harmadban vagy a középső sávban eloszlatjuk a túrót, rápöttyözzük a lekvárt. A két rövidebb oldalát behajtjuk, majd az egyik hosszabb oldalától indítva feltekerjük, a széleket óvatosan összecsípjük. A hengert csiga alakban nem túl szorosan feltekerjük, a végét a briós alá hajtjuk. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük. Tetejét lekenjük a maradék 1 evőkanál tejjel elkevert, felvert tojással, és néhány helyen óvatosan megszurkáljuk villával. 180 °C-ra előmelegített sütőben 28-30 perc alatt készre sütjük.