Pasztellbarokk

Kekszgyurma sütidíszítéshez

december 5.

2020. december 05. - Csigó Zita

Egy újabb #nemszakácskönyvbevaló recept következik. Igazából még receptnek sem mondanám, sokkal inkább ötletnek, ha szerettek sütiket díszíteni, ez az egyik legjobb "gyurma" hozzá. Jól variálható, alapvetően 2(!) hozzávalós, és azért szeretem különösen használni, mert pl. a marcipánnal ellentétben sokkal semlegesebb ízű (is lehet), ezért a legtöbb süti díszíthető vele. Én pl. sütés nélküli sajttortákhoz éppúgy szoktam használni, mint klasszikus torták tetejére vagy pohárdesszertekhez. 

2020_12_05_029406.JPG

5_2.png

2020_12_05_029415.JPG

desktop236.jpg

Hogy miért szeretem? 

  • egyszerű össztevőkből áll 
  • jól variálható 
  • nem feltétlenül kell hűteni (egy bonyolultabb forma kiszaggatása előtt persze jó, ha rövid időre bedobjuk a hűtőbe, de alapvetően nem kell hűtőzni) 
  • semlegesebb ízű (-re is összeállítható) 
  • könnyen formázható, nyújtható, szaggatható 

 

Jöjjön az alaprecept az arányokkal! 

20 dkg keksz (lehet omlós, zabos, kakaós, vaníliás, sőt háztartási keksszel is működik)

kb. 12 dkg lekvár (általában cukormenteset használok, lehet barack, narancs vagy olyan ízű, ami passzol  a díszítendő sütihez)

A kekszet késes aprítóban a lehető legfinomabbra daráljuk. Ez a kulcs, így lesz szuper állagú a gyurmánk. Adhatunk hozzá fűszereket (pl. mézeskalács fűszerkeveréket, fahéjat), kakaóport, kókuszreszeléket, sőt a keksz egy részét szintén finomra darált olajos maggal vagy mandulaliszttel is kiválthatjuk. A lekvárt (sima lekvár legyen, ne darabos) apránként hozzáadjuk, összegyúrjuk. Ha szépen összeáll (már nem morzsolódik, de még nem érződik nedvesnek), elkészültünk. 

desktop237.jpg

süti beállítások módosítása