Pasztellbarokk

Shiitake gombás rizottó

ChefGomba gombával készítve

2021. május 08. - Csigó Zita

Ahogy már a gombás pizza posztomban is írtam, a májusi ChefGombás receptjeim alapreceptek lesznek, persze sok-sok gombával felturbózva. Ha szeretnétek, a recepteket feldúsíthatjátok hússal, én viszont végig maradok a vegetáriánus verzióknál, hogy még jobban érvényesülhessen a gomba íze. 

2021_04_26_033684.JPG

A pizza után jöjjön a rizottó, ami nálunk abszolút alapétel, szezonális zöldségekkel és más feltétekkel szuperül variálható. Pirított shiitakéval pedig az egyik kedvencem. 

desktop289.jpg

2021_04_26_033678.JPG

2021_04_26_033681.JPG

2021_04_26_033688.JPG

Hozzávalók (4 személyre):

2 evőkanál olívaolaj

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

40 dkg rizottó rizs

1,5 dl száraz fehérbor

só, őrölt fekete bors 

kb. 1,5 l zöldség alaplé

12-15 dkg vaj

1 nagy marék reszelt parmezán

A feltéthez: 

20 dkg ChefGomba shiitake gomba 

1 csokor újhagyma

2 evőkanál olívaolaj

mikrozöldek 

Egy lábasban felhevítjük az olívaolajat. A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, majd megdinszteljük az olajon. Hozzáadjuk a szintén megtisztított, áttört fokhagymát. Rászórjuk a rizst, alaposan összeforgatjuk, hagyjuk kifehéredni, majd felöntjük a fehérborral. Erős lángon, kevergetve addig főzzük, amíg elpárolog az alkohol. Ekkor megsózzuk, borsozzuk, majd felöntjük egy merőkanál forró alaplével.

Mérsékeljük a lángot, és az alaplevet merőkanalanként adagolva 20-25 perc alatt puhára, de még harapható állagúra főzzük, közben még utánasózhatunk. Végül elkeverjük benne a puha, felkockázott vajat és a reszelt parmezánt.

Közben a feltéthez a gombát megtisztítjuk, felcikkezzük, az újhagymát szintén megtisztítjuk, és a hengeres részét hosszában kettévágjuk. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, majd átsütjük rajta a gombát és a hagymát, közben finoman megsózzuk. A kész rizottó feltétjeként tálaljuk, végül az egészet megszórjuk mikrozöldekkel.

2021_04_25_033640_1.JPG

Belőlük főzök májusban

2021_04_26_033676.JPG

Szponzorált tartalom: a receptekhez a gombát a ChefGomba biztosította, köszönet érte!

süti beállítások módosítása