Pasztellbarokk

Divina Gasztronapló: Kacsamell kandírozott cédrussal és citromlekváros pohárdesszert

2021. június 10. - Csigó Zita

Divina Gasztronapló sorozatom két szuper finom termékkel folytatom, mindkettő gyártója a Secolo21 (róluk későbbi posztokban lesz még szó!). Az egyik termék a kandírozott cédrus, amikor kóstoltuk a termékeket, ez volt az egyik hatalmas kedvencem, így alig vártam, hogy végre főzhessek vele, a másik pedig a bio citromlekvár

2021_06_11_034734_1.JPG

2021_06_11_034729.JPG

desktop301.jpg

Mindkettő szuper sajtok mellé, a cédrust párosíthatjátok például kéksajttal vagy kecskesajttal (azaz testesebb, aromás, karakteres sajtfélékkel), a citromlekvár pedig könnyebb, lágyabb/friss sajtokhoz passzol igazán, ricottához, burratához, mascarponéhoz. Érdemes így végigkóstolni, aztán csapjatok bele a főzésbe! A kandírozott cédrussal kacsamellet sütöttem pirított újkrumplival, a citromlekvárral pedig egy ricottás pohárdesszertet állítottam össze. Ez utóbbival rengeteg más desszertet is el tudok képzelni, klasszikus crostatát, nem klasszikus :) citromos tiramisut mandulatejjel, apró fánkokat, semifreddót, tennék belőle az égetett tésztás profiterol vagy a tradicionális cannoli krémjébe, de ugyanúgy adnám panna cottához is. 

2021_06_11_034736.JPG

2021_06_11_034720.JPG

2021_06_11_034735.JPG

Kacsamell újburgonyával, kandírozott cédrussal 

Hozzávalók (4 személyre): 

4 db bőrös kacsamellfilé 

80 dkg újburgonya 

1 üveg Secolo21 kandírozott cédrus

A kacsamellek bőrös oldalát beirdaljuk, a hússzeleteket sóval bedörzsöljük, majd bőrös oldalukkal lefelé hideg serpenyőbe tesszük. A serpenyőt a tűzhelyre helyezzük, a kacsával együtt felhevítjük, és közepes lángon hagyjuk, hogy lassan kisüljön a kacsazsír. Amikor már szépen kisült a zsiradék, megfordítjuk a húsokat, és a másik oldalukon kb. 3 percet sütjük.

Közben az újburgonya héját folyó víz alatt alaposan ledörzsöljük, és bő, enyhén sós vízben megfőzzük. Elég, ha éppen át tudunk szúrni egy villát a szemeken, mert még pirítani is fogjuk a krumplikat. Leszűrjük, hagyjuk kezelhető hőmérsékletűre hűlni, majd kettévágjuk vagy felcikkezzük. 

Egy kevés zsírral kikenünk egy sütőtálat, bőrös felükkel felfelé áthelyezzük ebbe a kacsamelleket. 150 °C-on 12-15 percet sütjük (rozé vs. jobban átsült), közben a cédrus levéből többször csorgatunk rájuk, és átkenegetjük a felszínüket. (Nagyon finom juharszirupos, de annál fanyarabb ízt fogunk kapni.) A kész melleket 8-10 percet pihentetjük, majd felszeleteljük. 

Amíg sül a kacsa, a serpenyőben maradt kacsazsíron átpirítjuk a burgonyacikkeket, ízlés szerint megsózzuk. 

A szeletelt kacsát szafttal meglocsolgatva, kevés finomra aprított kandírozott cédrussal megszórva, és a pirított burgonyával körítve tálaljuk. 

2021_06_11_034730.JPG

Citromlekváros pohárdesszert

Hozzávalók (4 személyre): 

50 dkg ricotta 

10 dkg görög joghurt 

4 dkg porcukor 

12 db babapiskóta 

kb. 1 dl mandulatej 

kb. 3/4-1 üveg Secolo21 citromlekvár 

kevés szeletelt, aprított mandula (száraz serpenyőben megpirítva)

A ricottát kikeverjük a görög joghurttal és a porcukorral. A babapiskótákat megforgatjuk a madulatejben, 2-3 darabra törjük, és a krémmel, valamint a citromlekvárral 4 desszertes pohárba rétegezzük. Pirított mandulával megszórva tálaljuk. (Tálalásig tegyük hűtőbe, és csak tálalás előtt szórjuk meg a mandulával!)

Nézz körül a webshop többi szuper terméke között is, 20% kedvezményért pedig vesd be a ZITA20 kódot! 

Szponzorált tartalom: a posztot az Italia Divina támogatta, köszönet érte! 

2021_06_11_034732.JPG

süti beállítások módosítása