Pasztellbarokk

Fűszervajas-rozsos bagett

Augusztus 20.!

2021. augusztus 20. - Csigó Zita

Nincs augusztus 20. frissen sült házi kenyér nélkül! A tegnapelőtti-tegnapi Insta Storys szavazáson nyert a sós kenyér, mutatom is a receptet! Arra gondoltam, hogy gyors (azaz nem kovászos) és olyan hozzávalókból készülő péksütit hozok, amit akkor is el tudtok készíteni, ha nincsenek nyitva a boltok. Például a hosszú hétvégén. A friss recept mellé pedig még válogattam pár archív kenyérfélét is a blogról. 

2021_08_19_036406.JPG

2021_08_19_036410.JPG

Fűszervajas bagett

Hozzávalók (2 darabhoz):

35 dkg sima búzaliszt 

15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt

1 zacskó instant élesztő (vagy fél kocka friss, a vízből 1 dl-re és egy csipet cukorral felfuttatva)

1 csapott teáskanál só

5 evőkanál olívaolaj 

kb. 3-3,5 dl langyos víz 

A fűszervajhoz: 

12 dkg vaj 

1 teáskanál mediterrán fűszerkeverék (én az Italia Divina egyik szuper keverékét használtam)

só (ha a fűszerkeverék nem tartalmaz)

2021_08_19_036404_1.JPG

A kétféle lisztet összekeverjük az élesztővel. Hozzáadjuk a sót, az olívaolajat, majd apránként belecsorgatunk annyi langyos vizet, hogy összeálljon a tészta. Megdagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük. Közben a fűszervajhoz a puha vajat alaposan kikeverjük a fűszerekkel, és 3 részre osztjuk. 

A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, két részre osztjuk. Az egyik darabot vékony téglalappá nyújtjuk, és megkenjük a fűszervaj harmadával. Feltekerjük hengerré, az illesztést és a végeket összecsípjük, és ellentétes irányban néhányat tekerünk rajta. Hasonlóan elkészítjük a másik bagettet is, egymástól kellő távolságban sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és még negyedórát kelesztjük. Ezután a tetejüket lekenjük vízzel, bevagdossuk pár helyen, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 25 percet sütjük. 

Kivesszük a sütőből, hagyjuk pár percet pihenni, majd a tetejüket kenyérvágó késsel több helyen bevagdossuk, átkenjük a 3. adag fűszervajjal, és további 4-5 percre visszatoljuk a sütőbe. 

2021_08_19_036417.JPG

További receptek a blogról 

Zabpelyhes bagett

Recept itt

desktop144_2.jpg

Rusztikus lepénykenyér (az örök kedvenc)

Recept itt

desktop224_1.jpg

Áfonyás-sokmagvas tönkölylisztes cipó

Recept itt

2020_07_13_026138_1.JPG

süti beállítások módosítása