Pasztellbarokk

Fetás-paradicsomos stanglik

2021. november 20. - Csigó Zita

2021_11_20_038425a.jpg

recept_az_instagramrol_1.jpg

2021_11_20_038425b.jpg

Hozzávalók (kb. 15 darabhoz): 

A tésztához: 

15 dkg sima búzaliszt 

5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt 

5 dkg rozsliszt 

1 kávéskanál só

25 dkg vaj 

1 db tojás

25 dkg félzsíros túró 

A töltelékhez: 

1 evőkanál olívaolaj 

1 nagy gerezd fokhagyma 

10 dkg (22-24%-os) sűrített paradicsom 

1 kávéskanál mediterrán fűszerkeverék (kakukkfű-oregánó kombinációt használtam) 

kevés só

10 dkg feta sajt

A háromféle lisztet összekeverjük a sóval, majd elmorzsoljuk benne a hideg, kis kockákra vágott vajat. Hozzáadjuk az áttört túrót és a tojást, összegyúrjuk. Hagyjuk kicsit pihenni, addig elkészítjük a tölteléket. 

Egy kis lábasban felhevítjük az olajat, ráreszeljük a fokhagymát, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot és a fűszereket (a feta sós, ezért épp egy kevés só elég lesz). 

A tésztát lisztezett felületen kb. 4 mm vékony téglalappá nyújtjuk, és megkenjük a paradicsommal. Az egyik felét (a hosszabbik oldal mentén) megszórjuk az összemorzsolt fetával, majd ráhajtjuk a másik felét. A széleket összeigazítjuk, majd sodrófával ismét rámegyünk egy kicsit, ezzel bele is dolgozva tölteléket. 

Csíkokra vágjuk, a tésztacsíkokat a végüknél megfogva ellentétes irányban néhányszor megtekerjük, és sütőpapírral bélelt sütőlemezre sorakoztatjuk. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 22-25 perc kell nekik, a tepsiben hagyjuk kihűlni. 

süti beállítások módosítása