Csigó Zita gasztroblogja

Gyors ebédek bulgurral, kuszkusszal, quinoával

2022. január 22. - Csigó Zita

Összegyűlt egy jó adag olyan recept az Instagramon, ami semmilyen formában sem került fel a blogra. Ezek közül most hármat "összefűztem" egy blogposztba, a közös bennük az, hogy szupergyorsak, finomak és egészségesek, tipikus hétköznapi, "gyorsan dobjunk össze valamit" ebédek. Nagyon hiszem, hogy a legrohanósabb napon is ehetünk táplálót! Ha pedig még maradékokat is felhasználunk hozzájuk, még nagyobb a boldogság. 

1_1.jpg

recept_az_instagramrol_1.jpg

A receptek húsmentesek (mint itt a blogon szereplő ételek kb. 95%-a), de természetesen hússal is kiegészíthetitek, ha szeretnétek. A kuszkuszoshoz bárányt, a bulguroshoz marhahúst (vagy akár pulykát) is el tudok képzelni, a tortillatekercsbe pedig mehet csirke. 

2021_10_29_038046.JPG

Kuszkusz kelbimbóval, gránátalmával, sajtokkal

Hozzávalók (2 adaghoz): 

10 dkg kuszkusz 

só 

1/2 gránátalma magjai (kisebb gránátalma esetén lehet több)

5 dkg feta sajt 

5 dkg gorgonzola sajt 

15 dkg kelbimbó (főtt maradékom volt, de ha célzottan ehhez az ételhez készítitek, süssétek meg, még jobb lesz) 

2 szál újhagyma

1 kis marék póréhagymacsíra 

2-3 evőkanál olívaolaj, kevés citromlé 

A kuszkuszt egy tálba szórjuk, és felöntjük kétszeres mennyiségű, forrásban lévő, enyhén sós vízzel. Lefedjük, állni hagyjuk. Amikor megpuhult, villával fellazítjuk, majd hozzákeverjük a gránátalma magjait, a morzsolt fetát és gorgonzola sajtot, a felcikkezett kelbimbót, a karikákra/csíkokra vágott újhagymát és a csírát. Locsolunk hozzá kevés olívaolajat és a citromlevet, langyosan és hidegen is nagyon finom. 

 

2021_09_22_037067.JPG

Csicserikrémes-quinoás tortillatekercs 

Hozzávalók (4 darabhoz): 

1 konzerv (24 dkg töltőtömeg) csicseriborsó 

só + tetszőleges fűszer (nálam za'atar, az egyik kedvencem, de fokhagyma, fűszerpaprika vagy pici curry is finom lesz bele) 

4 db kisebb tortillalap (kb. 4 dkg/db) 

12 dkg salátamix 

8 evőkanál maradék főtt quinoa 

1/2 kaliforniai paprika 

A csicseriborsót leszűrjük, késes aprítóban összetörjük a sóval, a további fűszerrel és annyi leszűrt lével, amennyivel szép krémes állagot kapunk. Megkenjük vele a tortillalapokat, erre halmozzuk a salátamixet, majd a quinoát, végül pedig a felcsíkozott paprikát. Szorosan feltekerjük, fogyasztható hidegen vagy serpenyőben körbepirítva is. A maradék krémet mellé tálaljuk. 

 

2021_08_26_036581.JPG

Paprikakrémes bulgur

Hozzávalók (4 személyre): 

25 dkg bulgur 

15 dkg kápiakrém*

só, őrölt fekete bors 

1 konzerv fekete bab (24 dkg töltőtömeg) 

újhagymazöld a díszítéshez 

Egy lábasba szórjuk a bulgurt, rákanalazzuk a kápiakrémet, felöntjük 3-3,5 dl vízzel, sózzuk, borsozzuk. Felforraljuk, majd közepes lángon, folyamatos vízpótlással (mindig csak egy keveset adjunk hozzá) puhára főzzük. A babot lecsepegtetjük, hozzáforgatjuk, felcsíkozott újhagymazölddel díszítjük. 

*A kápiákat megmossuk, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk egymás mellé. 200 °C-os sütőben, forgatva addig sütjük, amíg szépen megfeketedik a héjuk. Ekkor kivesszük, 10 percre letakarjuk alufóliával, majd lehúzzuk a héjukat, valamint eltávolítjuk a csumákat, ereket, magokat. Leturmixolva, kevés sóval kész is a natúr kápiakrém, amit tovább ízesíthetünk. 

süti beállítások módosítása