Csigó Zita gasztroblogja

Sushi bowl algapehellyel, csípős öntettel

2022. május 18. - Csigó Zita

Bowlokat tervezetten és "hirtelen felindulásból" is szoktam készíteni. Utóbbira általában akkor kerül sor, ha többféle zöldségmaradékom keletkezett: feldarabolom őket, majd tálkákba rendezem főtt gabonával vagy álgabonával, hallal vagy tofuval, hüvelyesekkel, magvakkal. Most a hüvelyeseket fehérjedús algapehelyre cseréltem, amit a (szintén fehérjében gazdag) tonhallal együtt az Íztenger webshopból választottam. 

2022_05_18_040981.JPG

2022_05_18_040983.JPG

2022_05_18_040979.JPG

A bio algapehely nemcsak feldobja az ételek ízét, hanem elképesztően egészséges is. Gazdag fehérjében, emészthető növényi rostban, vitaminokban és ásványi anyagokban, kalcium- és jódtartalma kiemelkedő. 

A BORD à BORD bio óceán algapelyhek termék 50 g-os, visszazárható papírtasakos kiszerelésben kapható, és 3-féle szárított algapelyhet (sea lettuce, dulse és a nálunk talán legismertebb nori) tartalmaz.

Mire elég ennyi alga?

Senkit se tévesszen meg a mennyiség, egy személyre, egy étkezéshez 5 g(!) algával kell számolni. Az elkészítése roppant egyszerű: kimérjük, majd 5-6-szoros mennyiségű vízbe (vagy más folyadékba) áztatjuk 30 percre. Ezután keverhetjük salátákhoz, adhatjuk levesekhez. Létezik még egy izgalmas felhasználási módja: pehely formájában sütőben sült tepsis vagy serpenyős ételek (akár egy egyszerű burgonyás fogás) tetejére is szórhatjuk fűszerként. 

legutobb_frissitve2.jpg

10 g (2 adag) algapehely beáztatás előtt és után

Hozzávalók (2 adaghoz): 

15 dkg kerek szemű rizs 

só 

1 evőkanál (ízlés szerint) rizsecet 

10 g  BORD à BORD bio óceán algapelyhek

10 dkg sárgarépa 

10 dkg kígyóuborka 

6 dkg fejes káposzta 

1 db avokádó 

2 db retek 

2 szál újhagyma 

1 db ACOR Tonhalkonzerv olívaolajban, zöldbabbal és mandulával 

lime-gerezdek 

5 dkg majonéz 

1 teáskanál (a szószból, ízlés szerint) chipotle paprika adobo szószban

fekete szezámmag 

A rizst bő kétszeres, enyhén sós vízbe szórjuk, felforraljuk, majd lassú tűzön puhára főzzük. Ha szükséges, pótoljuk alatta a vizet. Lefedjük, hagyjuk kihűlni, majd hozzákeverjük a rizsecetet.

Közben az algapelyhet egy tálba szórjuk, felöntjük 5-6-szoros mennyiségű vízzel, átkeverjük, hogy a víz mindenhol érje, 30 percet állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk. 

A megtisztított répát, uborkát, káposztát és avokádót csíkokra, a retket és az újhagymát karikákra vágjuk. Az algát és az újhagymát a rizshez keverjük. 

Az algás rizst és a többi előkészített alapanyagot elrendezzük két tálban a tonhallal együtt, az avokádót meglocsoljuk lime-lével. A majonézt összekeverjük a csípős szósszal, ezzel, valamint fekete szezámmaggal tálaljuk a bowlokat. 

2022_05_18_040982.JPG

2022_05_18_040985.JPG

Szponzorált tartalom: a recepthez felhasznált termékeket az Íztenger biztosította, köszönet érte! 

süti beállítások módosítása