Pasztellbarokk

Málnás tejes pite

2022. június 20. - Csigó Zita

A nyárban az egyik legjobb dolog kimenni a kertbe (ha nincs kert, a teraszra, az erkélyre vagy a konyhaablakhoz), és szüretelni bármit, amit mi termesztettünk. Nálam elöl, a teraszon kaptak helyet a fűszernövények, a hátsó kertben, két ágyásban a különféle saláták, mángold, mögöttük pedig a néhány bokor málna. Tehát én sem nagyban termesztek, sőt, de nyár elejétől ősz közepéig ellát minket a kert szuperzsenge, finom salátákkal, és úgy néz ki, idén már a málnabokrok is szép termést fognak hozni. 

2022_06_19_041409.JPG

desktop334.jpg

2022_06_19_041412.JPG

2022_06_19_041379.JPG

Idáig "csak ettük" a málnát, viszont most hirtelen annyi beérett, hogy megsütöttem az egyik "alapsütim", a tejes pitét (clafoutis) málnával. 

Hozzávalók (egy kb. 18x25 cm-es tepsihez): 

8 dkg cukor(nak megfelelő édesítő) 

1 tasak vaníliás cukor(nak megfelelő vaníliás édesítő) 

4 db tojás 

4 dl tej (legalább 2,8%-os) 

1 dl zsíros habtejszín (kiváltható tejjel) 

10 dkg liszt 

vaj a tepsi kikenéséhez 

15 dkg málna 

2022_06_19_041406.JPG

2022_06_19_041410.JPG

A kétféle cukrot habosra keverjük a tojásokkal. Hozzáadjuk a tejet és a tejszínt, majd beleszitáljuk a lisztet is. Híg, palacsintatésztához hasonló állagú masszát fogunk kapni. Kivajazott tepsibe öntjük, beledobáljuk a málnaszemeket, és 180 °C-ra előmelegített sütőbe toljuk. Hosszabb ideig (kb. 40-45 perc) sül, a sütési idő 2. felében nyugodtan letakarhatjuk alufóliával. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd felszeleteljük. 

2022_06_19_041378.JPG

süti beállítások módosítása