A csicseriborsó szuper alapanyag, ha vegetáriánus fasírtot, burgert szeretnénk készíteni. Mivel ebben a formában felhasználva elég semleges az íze, jól lehet (sőt kell is) ízesíteni. Ezúttal szárított gombával dobtam fel, és hogy igazán nyárias legyen, a kertből szedett friss zöldfűszerekkel főztem mellé házi paradicsomszószt.
Ezek a kis fasírtok tálalhatók csak magukban, mártogatóssal egy könnyű, nyári vacsorára, vagy hamburgereket is készíthetünk belőlük.
Hozzávalók (8 miniburgerhez):
A burgerekhez:
1/2 doboz (1,5 dkg) ChefGomba szárított, szeletelt fehér csiperkegomba
1 konzerv (24 dkg töltőtömeg) csicseriborsó
2 gerezd fokhagyma
1 tojás
só, kb. 2 evőkanál zsemlemorzsa
kevés olívaolaj a sütéshez
8 mini hamburgerzsemle és salátalevelek az összeállításhoz
A zöldfűszeres paradicsomszószhoz:
2 evőkanál olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
40 dkg passata (passzírozott paradicsom)
4 ág kakukkfű
2 ág oregánó
1 kis marék bazsalikom
1 ág rozmaring
3-4 zsályalevél
só
A burgerekhez a szárított gombát szűrőbe tesszük, hideg víz alatt átöblítjük, majd kevés hideg vízbe áztatjuk 20-30 percre. Ezután leszűrjük, és jó alaposan kinyomkodjuk. A csicseriborsót szintén leszűrjük. Ezután a gombát, a csicseriborsót, a megpucolt fokhagymákat és a tojást késes aprítóban összetörjük. Adunk hozzá kevés sót, majd annyi zsemlemorzsát, hogy formázható állagú masszát kapjunk (nem kell sok, nehogy kiszáradjon, én most kb. 1,5 evőkanállal tettem bele).
A masszából 8 lapos burgert/fasírtot formázunk. Egy serpenyőben felhevítünk kevés olajat, és rátesszük a burgereket. Először erősebb lángon kérget sütünk mindkét oldalukra, majd mérsékeljük alattuk a lángot, és 6-7 perc alatt átsütjük.
Amíg ázik a szárított gomba, elkészítjük a szószt. Az olívaolajat felhevítjük egy serpenyőben, és ráreszeljük a megpucolt fokhagymát. Hozzáadjuk a passatát és a zöldfűszereket: a kakukkfű és az oregánó leveleit lecsipkedve, a bazsalikomot felcsíkozva, a rozmaringot és a zsályát pedig egészben. Megsózzuk, majd alacsony lángon, minél lassabban sűrű, illatos szószt főzünk belőle. Végül eltávolítjuk belőle a rozmaringot és a zsályát.
Összeállítjuk a hamburgereket: a zsemléket kettévágjuk, belső oldalukat forró, száraz serpenyőben megpirítjuk. Teszünk mindbe salátaleveleket, 1-1 burgert és paradicsomszószt.
Szponzorált tartalom: a recepthez a gombát a ChefGomba biztosította, köszönet érte!