Csigó Zita gasztroblogja

Gombás-csicseriborsós burger/fasírt

ChefGomba gombával készítve

2022. június 30. - Csigó Zita

A csicseriborsó szuper alapanyag, ha vegetáriánus fasírtot, burgert szeretnénk készíteni. Mivel ebben a formában felhasználva elég semleges az íze, jól lehet (sőt kell is) ízesíteni. Ezúttal szárított gombával dobtam fel, és hogy igazán nyárias legyen, a kertből szedett friss zöldfűszerekkel főztem mellé házi paradicsomszószt. 

2022_06_30_041586.JPG

2022_06_30_041584.JPG

Ezek a kis fasírtok tálalhatók csak magukban, mártogatóssal egy könnyű, nyári vacsorára, vagy hamburgereket is készíthetünk belőlük. 

2022_06_30_041577.JPG

desktop336.jpg

Hozzávalók (8 miniburgerhez):

A burgerekhez:

1/2 doboz (1,5 dkg) ChefGomba szárított, szeletelt fehér csiperkegomba

1 konzerv (24 dkg töltőtömeg) csicseriborsó 

2 gerezd fokhagyma

1 tojás

só, kb. 2 evőkanál zsemlemorzsa 

kevés olívaolaj a sütéshez

8 mini hamburgerzsemle és salátalevelek az összeállításhoz 

A zöldfűszeres paradicsomszószhoz:

2 evőkanál olívaolaj 

2 gerezd fokhagyma

40 dkg passata (passzírozott paradicsom)

4 ág kakukkfű

2 ág oregánó 

1 kis marék bazsalikom 

1 ág rozmaring 

3-4 zsályalevél 

só 

A burgerekhez a szárított gombát szűrőbe tesszük, hideg víz alatt átöblítjük, majd kevés hideg vízbe áztatjuk 20-30 percre. Ezután leszűrjük, és jó alaposan kinyomkodjuk. A csicseriborsót szintén leszűrjük. Ezután a gombát, a csicseriborsót, a megpucolt fokhagymákat és a tojást késes aprítóban összetörjük. Adunk hozzá kevés sót, majd annyi zsemlemorzsát, hogy formázható állagú masszát kapjunk (nem kell sok, nehogy kiszáradjon, én most kb. 1,5 evőkanállal tettem bele).

A masszából 8 lapos burgert/fasírtot formázunk. Egy serpenyőben felhevítünk kevés olajat, és rátesszük a burgereket. Először erősebb lángon kérget sütünk mindkét oldalukra, majd mérsékeljük alattuk a lángot, és 6-7 perc alatt átsütjük. 

Amíg ázik a szárított gomba, elkészítjük a szószt. Az olívaolajat felhevítjük egy serpenyőben, és ráreszeljük a megpucolt fokhagymát. Hozzáadjuk a passatát és a zöldfűszereket: a kakukkfű és az oregánó leveleit lecsipkedve, a bazsalikomot felcsíkozva, a rozmaringot és a zsályát pedig egészben. Megsózzuk, majd alacsony lángon, minél lassabban sűrű, illatos szószt főzünk belőle. Végül eltávolítjuk belőle a rozmaringot és a zsályát. 

Összeállítjuk a hamburgereket: a zsemléket kettévágjuk, belső oldalukat forró, száraz serpenyőben megpirítjuk. Teszünk mindbe salátaleveleket, 1-1 burgert és paradicsomszószt. 

2022_06_30_041589.JPG

2022_06_30_041582.JPG

Szponzorált tartalom: a recepthez a gombát a ChefGomba biztosította, köszönet érte!

süti beállítások módosítása