A galette a világ egyik legegyszerűbb süteménye, és ahogy az lenni szokott, amilyen egyszerű, olyan jól variálható. Mind a tésztája, mind a tölteléke. A töltelékek nálam szinte követik az évszakokat, a tavasz eperrel és rebarbarával indul, nyáron jöhet a barack és a paradicsom, ősszel pedig sok-sok gomba, spenót, dió, édes fronton pedig ősszel-télen az alma és a körte. Most sósat sütöttem ChefGomba csiperkegombával.
Miért rózsaszín dobozosak októberben a ChefGomba termékek?
A rózsaszín csomagolású termesztett gombatermékek eladásából befolyt összeggel idén is a daganatos betegek gyógyulását és együttesen a Szent János és Szent Margit Kórház mellrák ellenes munkáját segíti a Bio-Fungi Kft. Erről a kezdeményezésről ebben a posztomban írtam, kérlek, ha teheted, vásárolj ebben a hónapban többször is ChefGomba terméket!
Hozzávalók (8 kisebb szelethez):
A tésztához:
12 dkg sima búzaliszt
8 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
12 dkg vaj
1 db egész tojás
1 kávéskanál só
1 db tojássárgája a kenéshez
A töltelékhez:
1 evőkanál olívaolaj
1 nagy vagy 2 kis fej lila hagyma
25 dkg ChefGomba fehér csiperkegomba
2 gerezd fokhagyma
só, őrölt fekete bors
1 kis marék reszelt parmezán + a tálaláshoz
2 evőkanál teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
5 dkg edami sajt
A tésztához a kétféle lisztben elmorzsoljuk a hideg, kis kockákra vágott vajat. Hozzáadjuk az egész tojást és a sót, elkezdjük összegyúrni, közben annyi hideg vizet adunk hozzá (maximum kb. 2-3 evőkanál), hogy összeálljon a tészta. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd frissentartó fóliába csomagoljuk, és 20 percre a hűtőbe tesszük pihenni.
Közben elkészítjük a tölteléket. Az olívaolajat felhevítjük egy serpenyőben, majd a megpucolt, felaprított lila hagymát puhára sütjük rajta. Hozzáadjuk a megtisztított, felszeletelt gombát, és erős lángon, kevergetve lepirítjuk. (Fontos, hogy a gombát pirítsuk, ne pároljuk.) Amikor megpirult, hozzáreszeljük a megpucolt fokhagymát, még egy kicsit sütjük, majd sózzuk, borsozzuk. Ezután lehúzzuk a tűzről (ne maradjon alatta nedvesség!), és hozzákeverjük a reszelt parmezánt.
A pihentetett tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, és pár mm vastag körré nyújtjuk. Áttesszük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Megszórjuk zsemlemorzsával úgy, hogy körben 3-4 cm-t üresen hagyunk a szélén. A zsemlemorzsával beszórt felületre ráhalmozzuk a gombás tölteléket, majd az üresen hagyott tésztarészt körben ráhajtjuk. Megkenjük egy kevés vízzel hígított tojássárgájával, végül a töltelék tetejét megszórjuk a reszelt edami sajttal. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük, parmezánnal megszórva tálaljuk.
Szponzorált tartalom: a recepthez a gombát a ChefGomba biztosította, köszönöm!