A savanyú káposzta-gomba-fokhagymás tejföl az egyik kedvenc kombinációm, ha hagyományos(abb) ízekről beszélünk. Legtöbbször rakott bulgurt/quinoát készítek belőle füstölt sajttal a tetején, vagy egy olyan lepényt sütök, mint az alábbi. Kelt tészta alapú, ChefGomba laskagomba került rá feltétként.
Miért voltak rózsaszín dobozosak októberben a ChefGomba termékek?
A rózsaszín csomagolású termesztett gombatermékek eladásából befolyt összeggel idén is a daganatos betegek gyógyulását és együttesen a Szent János és Szent Margit Kórház mellrák ellenes munkáját segítette a Bio-Fungi Kft. Erről a kezdeményezésről ebben a posztomban írtam.
Hozzávalók (6 szelethez):
A tésztához:
15 dkg (sima) búzaliszt
10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
1/2 tasak instant élesztő
1 kávéskanál só
2 evőkanál olívaolaj
kb. 1,5 dl langyos víz
A feltéthez:
15 dkg ChefGomba laskagomba
1-2 evőkanál olívaolaj
só
10 dkg savanyú káposzta
15 dkg tejföl
1 nagy gerezd fokhagyma
lila hagyma
A tésztához a kétféle lisztben elkeverjük az élesztőt. Hozzáadjuk a sót, az olívaolajat és apránként a langyos vizet, jól összegyúrjuk, sima felületű tésztává dagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
Közben a laskagombát megtisztítjuk, felcsíkozzuk, és egy serpenyőben, a felhevített olívaolajon, erős lángon átsütjük, a végén megsózzuk. A savanyú káposztát szintén átpirítjuk az olajon (ízlés szerint előtte átöblíthetjük).
A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, majd egy kb. 1-1,5 cm vastag körré nyújtjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 10 percet elősütjük. Ezután vastagon megkenjük a fokhagymás tejföllel, megszórjuk a káposztával, a gombával és a karikáira szedett lila hagymával, és visszatoljuk a sütőbe további 15-20 percre.
Szponzorált tartalom: a recepthez a gombát a ChefGomba biztosította, köszönöm!