Csigó Zita gasztroblogja

Szia tavasz, szia medvehagyma!

2023. március 26. - Csigó Zita

Péntektől máig "medvehagyma hétvégét" tartottam az Instagramon, jöjjenek az ott megosztott ételek! 3 olyan könnyű receptet válogattam össze a kedvenceimből, amelyek számomra "tipikus" hétvégiek, ráérősebb reggelire jöhet a gofri, esti borozás mellé a csavart rúd, a vegyes zöldségtócsni pedig szuper ebéd vagy vacsora lehet. 

2023_03_23_044744.JPG

Medvehagymás csavart rúd 

2023_03_23_044742.JPG

A jó öreg túrós-vajas tészta medvehagymával nagyon ütős lesz! A rudak tetejére szórhattok szezámmagot vagy parmezánt, de csak simán vajjal átkenve is finomak. 

Hozzávalók (kb. 18 darabhoz): 

A tésztához: 

25 dkg  búzaliszt (a fele nyugodtan cserélhető teljes kiőrlésű lisztre)

1 kávéskanál só

25 dkg vaj 

1 db tojás

25 dkg félzsíros túró 

A töltelékhez: 

10 dkg tejszínes krémsajt 

20-25 szál medvehagyma

só 

kevés tejföl 

A kenéshez: 

kevés olvasztott vaj 

A lisztet összekeverjük a sóval, majd elmorzsoljuk benne a hideg, kis kockákra vágott vajat. Hozzáadjuk az áttört túrót és a tojást, összegyúrjuk. Hagyjuk kicsit pihenni, addig elkészítjük a tölteléket. 

A töltelékhez a krémsajtot összedolgozzuk a megmosott, finomra aprított medvehagymával (a szárvégeket távolítsuk el!) és kevés sóval, a legegyszerűbb késes aprítóban összetörni. Ezután annyi tejfölt adunk hozzá, hogy jól kenhető állagot kapjunk (ne "húzza" a tésztát). 

A tésztát lisztezett felületen kb. 40x30 cm-es téglalappá nyújtjuk, és megkenjük a töltelékkel. A hosszabbik oldala mentén félbehajtjuk, a széleket összeigazítjuk, óvatosan összenyomkodjuk. 

Csíkokra vágjuk, a tésztacsíkokat a végüknél megfogva ellentétes irányban néhányszor megtekerjük, és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. A tetejüket lekenjük egy kevés olvasztott vajjal, majd 180 °C-ra előmelegített sütőbe toljuk. 22-25 perc kell nekik, a tepsiben hagyjuk kihűlni. 

 

Medvehagymás gofri 

2023_03_25_044746.JPG

Hozzávalók (4 darabhoz): 

2 db tojás 

5 dkg olvasztott vaj 

10 dkg sima búzaliszt 

10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt 

1 teáskanál sütőpor 

2 + kb. 1/2 dl tej 

kb. 25-30 szál medvehagyma 

kevés olívaolaj a gofrisütőhöz 


A tojásokat kikeverjük az olvasztott, de már nem forró vajjal. A kétféle lisztben elkeverjük a sütőport, a tojásos keverékhez szórjuk, adunk hozzá 3-4 nagy csipet sót, majd fokozatosan felhígítjuk 2 dl tejjel. Végül belekeverjük a megmosott, leszárazott, finomra aprított medvehagymát is.

A gofrisütőt felmelegítjük, kikenjük kevés olívaolajjal, és 4 gofrit sütünk a tésztából. (A massza ahogy áll, úgy sűrűsödik, a sütés ideje alatt valószínűleg fel kell majd hígítani a 1/2 dl tejjel.) 

 

Medvehagymás zöldségtócsni

2023_03_25_044750.JPG

Hozzávalók (8 darabhoz):

50 dkg vegyes zöldség (hámozott súly): 1 db zsenge karalábé + 1 db közepes méretű sárgarépa + annyi burgonya, hogy kijöjjön a fél kg 

1 db tojás 

kb. 3 evőkanál tetszőleges liszt 

só, őrölt fekete bors 

1 csokor (30-40 szál) medvehagyma 

kevés olívaolaj a sütéshez 

A megtisztított zöldségeket nagy lyukú reszelőn lereszeljük, összekeverjük. A zöldségekhez rögtön hozzáadjuk a tojást, a lisztet, a fűszereket és a megmosott, leszárazott, finomra aprított medvehagymát. 

Egy serpenyőben felhevítünk egy kevés olívaolajat (nem szükséges bő olaj!), és 8 lapos tócsnit sütünk a masszából. Tálalásig papírtörlőre szedjük. 

süti beállítások módosítása