Csigó Zita gasztroblogja

Tavaszi ChefGomba receptek

Húsvétra is!

2023. március 29. - Csigó Zita

A márciusi ChefGomba receptjeim frissek és tavasziak, a hosszú tél után annyira jólesnek! Kettő közülük pedig már húsvéti is tojással kombinálva. Amikor készítettem a recepteket, még nem volt medvehagyma, viszont mindegyikbe illik, nyugodtan kipróbálhatók a zöld kedvenccel is, fokhagymát természetesen ekkor nem szükséges használnotok.  

2023_03_10_044646a_1.jpg

2023_03_09_044627.JPG

2023_03_10_044635.JPG

Tojássalátás szendvics ördögszekér gombával

Hozzávalók (4 szendvicshez): 

A tojássalátához:

4 db keményre főtt tojás 

4 evőkanál majonéz 

1 evőkanál mustár 

asztali reszelt torma (csemege vagy csípős, ízlés szerint, csípősből tettem hozzá 2 púpozott teáskanállal)

só, őrölt fekete bors 

snidling 

A feltéthez és az összeállításhoz: 

2 db ChefGomba ördögszekér gomba 

kevés olívaolaj a sütéshez 

só 

4 db rozsos buci 

vaj

tetszőleges salátalevelek (bébispenótot használtam) 

A megpucolt tojásokat félbevágjuk, a fehérjéket apró kockákra vágjuk. A tojássárgájákat krémesre keverjük a majonézzel, a mustárral, a tormával, valamint kevés sóval és borssal, majd hozzákeverjük a tojásfehérjekockákat és a finomra aprított snidlinget. 

A megtisztított gombát felszeleteljük, majd egy serpenyőben, kevés felhevített olívaolajon átsütjük, a sütés végén megsózzuk. 

A félbevágott, megvajazott bucikra salátaleveleket (bébispenótot) halmozunk, erre jöhet a tojássaláta, majd végül a még meleg sült gomba. 

 

2023_03_12_044669.JPG

Gombában sült tojás

Húsvét reggelire tökéletes lesz sonka helyett vagy sonka mellé. Annyira egyszerű, hogy nem is receptnek, inkább ötletnek nevezném. Feldobható fűszerekkel, szuper sajttal, például parmezánnal. 

Hozzávalók (1 darabhoz): 

1 db ChefGomba portobello gomba

só, őrölt fekete bors 

1 db tojás

snidling 

A megtisztított gombából eltávolítjuk a tönköt, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. 180 °C-ra előmelegített sütőben 6-8 percet sütjük, majd a benne keletkezett folyadékot kiöntjük. Ezután sózzuk, borsozzuk, és óvatosan beleütjük a tojást (a legegyszerűbb egy kis tálba felütni, majd onnan a gombába csúsztatni). Visszatoljuk a sütőbe addig, amíg a fehérje megszilárdul, a sárgáját hagyhatjuk folyósra vagy jobban is megsüthetjük. Finoman megsózva, aprított snidlinggel megszórva tálaljuk. 

Húsvéti kalács recept itt

 

2023_03_10_044638.JPG

2023_03_10_044646.JPG

Tavaszi rizottó bébispenóttal, borsóval és csiperkével

Hozzávalók (kb. 6 adaghoz):

20 dkg zöldborsó

1 nagy doboz (50 dkg) ChefGomba barna csiperkegomba

4 evőkanál olívaolaj 

20 dkg bébispenót

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

40 dkg rizottó rizs

1,5 dl száraz fehérbor

őrölt fekete bors

kb. 1,4-1,5 l zöldség alaplé (vagy víz)

12-15 dkg vaj

1 nagy marék reszelt parmezán

A zöldborsót enyhén sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, és botmixerrel krémesre törjük (egy kevés főzővíz mehet hozzá, hogy simábbra tudjuk turmixolni.) A  gombát megtisztítjuk, felcikkezzük, majd egy serpenyőben, a felhevített olívaolaj felén átpirítjuk, közben megsózzuk. Ezután lehúzzuk a tűzről, elkeverjük benne a felcsíkozott bébispenótot, és félretesszük, amíg elkészül a rizottó.

Egy lábasban felhevítjük a többi olívaolajat. A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, majd megfonnyasztjuk az olajon. Hozzáadjuk a szintén megtisztított, fokhagymanyomón áttört fokhagymát. Rászórjuk a rizst, alaposan összeforgatjuk, hagyjuk kifehéredni, majd felöntjük a fehérborral. Erős lángon, kevergetve addig főzzük, amíg elpárolog az alkohol. Ekkor sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük egy merőkanál forró alaplével vagy vízzel. 

Mérsékeljük a lángot, és az alaplevet merőkanalanként adagolva 20-25 perc alatt puhára, de még harapható állagúra főzzük a rizst, közben még utánasózhatunk. Végül elkeverjük benne a borsópürét (mint az utolsó merőkanál alaplevet), majd a puha, felkockázott vajat, a reszelt parmezánt és a gomba-spenót keveréket. 

 

2023_03_10_044640.JPG

 

2023_03_23_044739.JPG

Sült gombafejek juhtúróval, rizssalátával 

Hozzávalók (4 adaghoz):

30 dkg barna rizs 

só 

1 nagy vagy 2 közepes fej lila hagyma 

1 nagy csokor petrezselyemzöld 

2 konzerv (2x24 dkg töltőtömeg) fehérbab 

kevés citromlé, koktélparadicsom

12 db ChefGomba grill gomba 

fűszeres olívaolaj

25 dkg juhtúró 

snidling 

A barna rizst sós vízben megfőzzük, majd hagyjuk kihűlni. Ezután összekeverjük a megpucolt, finomra aprított lila hagymával és petrezselyemmel, valamint a lecsepegtetett babbal. Adunk még hozzá kevés citromlevet, sót, és ízlés szerint keverünk hozzá megmosott, feldarabolt koktélparadicsomot. 

Amíg fő a rizs, a gombákat megtisztítjuk, a tönköket kivágjuk, majd a gombákat kívül teljesen átkenjük fűszeres olajjal. Én oregánós-fűszerpaprikás fűszerkeveréket használtam, szuper jó ízt ad a gombának, a tölteléket nem is kell már variálni. Az előkészített gombákat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és 180 °C-os sütőben kb. 20 perc alatt puhára sütjük. A keletkezett folyadékot kiöntjük belőlük, és még melegen megtöltjük a juhtúróval, majd a rizssalátával tálaljuk, aprított snidlinggel díszítjük. 

 

Szponzorált tartalom: a recepthez a gombát a ChefGomba biztosította, köszönöm!

süti beállítások módosítása